Evo šta se dogodilo u unutrašnjosti automobila nakon udara groma

U teoriji, automobil bi trebao preživjeti udar groma bez većih posljedica. Elektricitet munje se širi eksterijerom automobila i završava u zemlji (sistem Faradayevog kaveza).

0

Vozač i putnici su sigurni, ali neki slučajevi pokazuju da će vrlo vjerovatno stradati elektronika u automobilu, a snažan strujni udar može izazvati i korodiranje lima, odnosno pucanje boje, piše “Revijahak”.

Što možete učiniti kao vozač i putnici? Kada se nađete usred oluje, ne dirajte metalne dijelove automobila ili unutrašnji dio okvira. Ako i nema kiše, zatvorite sve prozore u automobilu. U slučaju udara groma, preporučuje se parkirati vozilo sa strane, isključiti motor i neko vrijeme izbjeći dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, a također i radija, odnosno infotainmenta. Posljedica po vaše zdravlje ne bi trebalo biti.

alt

Nakon ovih upozorenja, idemo vidjeti jedan praktični slučaj, jer teorija je jedno, a više o 300 miliona volti, koliko može generirati udar munje, je nešto sasvim drugo. Eric Wilkinson iz SAD-a podijelo je na Facebooku fotografije svog pick-upa Ford Super Duty koji je preživio udar groma, ali ne bez posljedica.

alt

Na fotografijama se vidi da su plastični dijelovi unutrašnjosti sprženi. Munja je prošla kroz staklo i razdvojila te rastopila komponente interijera. Wilkinson u trenutku udara nije bio u vozilu, ono je bilo parkirano u servisu pa, osim materijalne štete, srećom, nema drugih posljedica.

Reklama