EVO ZAŠTO NIKAD NE BISTE TREBALI KORISTI VLAŽNE MARAMICE NAKON TOALETA

Nakon velike nužde volimo osjećaj čistoće pa sve češće pribjegavamo upotrebi vlažnog toaletnog papira, umjesto onog klasičnog

Vlažni toaletni papir polako postaje standardna oprema u kupaonicama jer, kako proizvođači tvrde, a potrošači odmah povjeruju – pruža potpunu higijenu analnog područja nakon velike nužde, a pritom je ugodna mirisa i „sadrži“ sastojke koji njeguju i umiruju kožu. 

Nakon uporabe vlažni toaletni papir završi u wc školjki, odakle odlazi u kanalizacijske cijevi u kojima se ne razgrađuje. Uslijed toga nastaju velike nakupine na koje se mogu uhvatiti ostala strana tijela i začepiti kanalizacijski sustav. 

Vlažni toaletni papir zapravo bi trebalo odlagati u kantu za otpad ili – najbolje – ne koristiti ga. S tim se slažu i dermatolozi.

Kod većine ljudi s analnim ekcemima (upalna reakcija na koži anusa) ova je pojava na koži posljedica ekstremne analne higijene – tvrdi dr. Timm Golüke, dermatolog iz Münchena.

Na primjer, alkohol koji je jedan od sastojaka vlažnih maramica pojačava efekt čišćenja, ali je agresivan za kožu i dovodi do njezina isušivanja. Mirisi koji bi trebali korisniku pružiti osjećaj čistoće česti su uzročnici "kontaktnih alergija" koje se manifestiraju kao crvenilo i svrbež kože.

Glavno svojstvo vlažnog toaletnog papira – vlažnost – zapravo je kobna za kožu u analnom području. 

Dr. Golüke to objašnjava lokalnom florom na ovom području koja po prirodi ne može biti bez bakterija i gljivica. Analno područje rijetko je u kontaktu sa svježim zrakom, zbog čega u kožnim naborima uslijed korištenja mokrih maramica nastaju „vlažne komore“ koje mogu potaknuti razvoj infekcija. 

Procjena stručnjaka podudara se s rezultatima ekološkog testiranja koje je u Njemačkoj inicirao časopis za zaštitu potrošača Ökotest. Stručnjaci su testirali 14 vrsta vlažnog toaletnog papira s oznakom „sensitiv“, što znači da su navodno prikladni za osjetljivu kožu. Nakon laboratorijskih testova 5 proizvoda dobilo je ocjenu „nezadovoljavajući“ jer su kao konzervans koristili formaldehide. 

Formaldehid ne samo da može prouzročiti alergije i nadražiti kožu, prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC) ovaj sastojak je vrlo štetan i kancerogen. 

Osim toga, u svakom od uzoraka pronađeni su halogenirani organski spojevi koji predstavljaju jednaku opasnost za zdravlje čovjeka. 

Isti časopis proveo je i testiranje vlažnih maramica za njegu dojenčadi, a rezultati su pokazali da su mnogim proizvodima također otkriveni kontroverzni organohalogeni spojevi – vjerojatno tragovi izbjeljivanja. 

Premda je većina proizvoda bila bez konzervansa i upitnih aditiva poput formaldehida, oni su još uvijek „voda plus hemikalije“, tvrde stručnjaci i preporučuju roditeljima da za čišćenje kože dojenčadi koriste mlaku vodu i pamučnu tkaninu. 

Ne možete li se riješiti navike korištenja vlažnih maramica, tada odaberite one koje ne sadrže parfeme, savjetuju dermatolozi.

No, bilo bi najbolje koristiti uobičajeni (tj. suhi) toaletni papir. A za onaj superiorni osjećaj čistoće s početka priče bit će dovoljna voda i čista, mekana tkanina kojom ćete nježno i temeljito osušiti analno područje.
 

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.