Facebook izgubio više od 140 milijardi dolara, cijena dionica pala za 24 posto

Ostane li na ovim razinama i u regularnom trgovanju u četvrtak, to bi značilo da bi tržišna vrijednost Facebooka pala za više od 100 milijardi dolara.

Cijena dionice Facebook pala je u četvrtak više od 20 posto, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o slabijim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima i upozorila da će iduće godine njezini troškovi rasti brže od prihoda.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, prihodi Facebooka u drugom tromjesečju iznosili su 13,2 milijarde dolara, 42 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je čista dobit dosegnula 5,1 milijardu dolara, 31 posto više nego godinu dana prije.

To je sporiji rast finansijskih rezultata u odnosu na prethodne kvartale i nešto manji nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Ulagače je još više zabrinulo usporavanje rasta broja korisnika te društvene mreže. Na kraju juna Facebook je imao 2,23 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika, 11 posto više nego godinu dana prije, a po toj je stopi porastao i broj dnevnih korisnika te društvene mreže.

Premda se radi o snažnom rastu, to je ipak najsporiji rast broja korisnika u više od dvije godine.

Analitičari to povezuju s nedavnim skandalom koji je izbio nakon što je kompanija za obradu podataka Cambridge Analytica otkrila da je koristila podatke miliona korisnika Facebooka bez njihova pristanka, i to za potrebe političkih kampanja.

Zbog toga se Mark Zuckerberg, izvršni direktor i osnivač Facebooka 2004. godine, u niz navrata ispričao korisnicima, no to nije spriječilo pozive korisnicima da prestanu koristiti Facebook zbog slabe zaštite osobnih podataka i lažnih vijesti.

Još je više ulagače uznemirilo upozorenje Facebooka da će rast njegovih prihoda usporiti u drugoj polovici godine, a da će u idućoj godini troškovi poslovanja kompanije rasti brže od prihoda, jer će se više investirati u sigurnost korisničkih podataka i bolje pratiti sadržaji koje korisnici stavljaju na mrežu.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.