Forto: Radnici GRAS-a štrajkuju jer su radnici tužbama blokirali firmu

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je danas, povodom štrajka glađu radnika GRAS-a, da su za stanje u tom preduzeću krive političke i upravaljačke strukture iz proteklih 20 godina, a nikako radnici koji obavljaju svoj posao i žele da žive od svoje plate.

0

Na pres-konferenciji u Sarajevu najavio je da bi krajem naredne sedmice javnosti trebala biti predstavljena informacija o koruptivnim radnjama u GRAS-u i konkretnim ljudima koji su ih vršili od 2006., a nakon toga će Vladi KS biti jasnije u kojem pravcu želi da ide.

Forto je istakao da ga ne bi iznenadilo da ta analiza rezultira većim brojem krivičnih prijava.

– Ova vlada će učiniti sve da radnici koji rade za platu tu platu i dobiju. Podržavamo radnike koji pošteno rade ali smo mi ovdje za sve građane Kantona Sarajevo koji treba da imaju kvalitetan javni prijevoz – poručio je Forto.

Pojasnio je da je štrajk glađu radnika GRAS-a izazvan blokadom računa tog preduzeća, koja je rezultat tužbi također radnika GRAS-a.

– Radnici štrajkuju, jer su radnici blokirali firmu. To je apsurd u kojem se nalazimo. Ured za borbu protiv korupcije istražit će sva kršenja zakona, sa imenima i prezimenima. Nakon toga ćemo donijeti odluku na koji način napokon otvoreno razgovarati o Grasu. Ne bih se iznenadio da to rezultira većim brojem krivičnih prijava. Ova inicijativa je došla iz samog Grasa, jer njegov pošteni dio želi da se ova situacija razriješi, rekao je premijer Edin Forto.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta zamolio je radnike GRAS-a koji su stupili u štrajk glađu da odustanu od toga, prvenstveno zbog svog zdravlja.

– Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze i dajemo sve od sebe da je riješimo, ali nije jednostavno riješiti probleme koje je neko 15 godina namjerno gomilao u GRAS-u – naglasio je Štet, te dodao.

“Od oktobra do aprila isplaćen je 21 milion KM radnicima Grasa na otprilike 1.000 tužbi. Bilo je tužbi i do 90.000 KM, na ime kolektivnog ugovora iz 2006. godine. Tada je neko, a utvrdit ćemo ko, potpisao ugovor bez ikakve fiskalne procjene i povećao budžet plata sa 20 na 60 miliona mjesečno. Bilo je to više od ukupnih prihoda firme. Razumijemo nezadovoljstvo radnika i tešku situaciju, i dajemo sve od sebe da to riješimo. U protekla četiri mjeseca uplatili smo više od 21 milion KM prema Grasu na ime decembarske, januarske i februarske plate, kada smo deblokirali račun. Osim toga za tužbe radnika isplatili smo 10,5 miliona KM. Naš je cilj jasan – građanima moramo obezbijediti značajno bolji javni prijevoz nego što imamo danas, i od toga nećemo odustati. To je naša obaveza”, rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Reklama