Glumačke zvijezde za nedelju dana zarade i do 2.000 eura

U Srbiji se trenutno snima ili radi tridesetak serija, a na velika vrata su se sa uspjehom "Tajni vinove loze" vratile i telenovele.

0

U popularnim “limunadama” sada igraju i velike glumačke zvijezde poput Nikole Koja, Slobode Mićalović, Vojina Ćetkovića ili Anite Mančić. Publika željno iščekuje nastavak priče nastale iz pera Mirjane Bobić Mojsilović, a već je u najavi da dobijamo i srpsku verziju svjetski popularne “Dinastije”.

Predrag Bjelac, koji se proslavio kao čarobnjak u blockbusteru “Hari Poter i vatreni pehar”, prihvatio je ulogu u domaćoj verziji čuvene sapunice iz osamdesetih godina prošlog vijeka. On će tumačiti lik Sesila Kolbija, najvećeg rivala glavnog junaka Blejka Karingtona, a dio podjele čine i Marija Karan i Rade Šerbedžija. U sapunicama su se oprobali i Katarina Radivojević i Ivan Bosiljčić.

Razlog zašto glumci sa tzv. A liste igraju u sapunicama, kako za Kurir kaže jedan od najuspješnijih domaćih producenta, jeste novac. Honorari velikih zvijezda su poslovna tajna. Pojedine produkcije, kako saznajemo, uvele su sistem plaćanja honorara na mjesečnom nivou. Reč je o serijama sa mnogo epizoda, odnosno sapunicama, gdje velike zvijezde mogu nedjeljno da zarade do 2.000 eura, što mjesečno može da bude i 10.000, dok debitanti dobiju slavu i platu od 500 do hiljada eura mjesečno.

O glumačkim zaradama u Srbiji nerijetko se vode polemike, a jedino je Mirjana Karanović otvoreno govorila o teškom položaju istinskih umjetnika, koji odbijaju da se komercijalizuju.

– Novac nije najvažnija stvar, možete ga zaraditi na razne načine. Moj kolega Viljem Defo igra u blokbasterima i od tih para finansira svoje pozorište i živi. To može u Americi, a kod nas od para za glavnu ulogu u filmu možete da renovirate pola kupatila ili platite jetovanje – rekla je glumica za jedan magazin.

Cijena nije skočila za angažman glumca, već članova ekipe, i to duplo. Za naše filmske radnike grabe se i produkcije iz Holivuda, a veliki je luksuz snimati seriju i dobiti glumce na pola godine.

Glumac Milan Lane Gutović godinama je bio kralj sapunica. Proslavila ga je uloga u serijama Siniše Pavića. Iako se o visini njegovih honorara uveliko priča, on nikada nije otkrio koliko traži da bi odigrao samo jednu rolu. Ipak, Lane na duhovit način izbjegava odgovor na pitanje u vezi s novcem, a i bije ga glas da za malu sumu ne pregovara.

– Jedino što mogu da kažem jeste da honorar koji tražim izgovaram isključivo u prisustvu psihologa i kardiologa – kroz šalu je rekao Lane na televiziji Heppy, nagovještavajući da producentima pozli od sume koju zahtjeva.

Reklama