Google širi program za prepoznavanje zemljotresa

Američki tehnološki div odlučio je proširiti sistem za prepoznavanje zemljotresa zasnovan na Androidu. U testiranju od sada sudjeluju i Novi Zeland i Grčka.

0

Google proširuje svoj sistem za prepoznavanje zemljotresa, u sklopu kojeg kompanija nastoji pokriti područja gdje nema puno seizmometara i sistema za rano obavještavanje. Program koji je prvotno pokrenut na području Kalifornije, od danas uključuje Grčku i Novi Zeland.

Ovo je, prenosi “Verge”, novi korak za Google – kompanija prvi put nadgleda sve, od prepoznavanja zemljotresa do upozoravanja ljudi, i to zahvaljujući Android uređajima koji, zahvaljujući osjetljivom akcelerometru, mogu prepoznati prve valove potresa. Google će nakon toga analizirati podatke iz telefona i, ukoliko je došlo do potresa, poslati upozorenje korisnicima na ugroženom području. Korisnici telefona će upozorenja dobiti automatski, osim ako uslugu ne odluče isključiti.

Google je pri početku ovog poduhvata sarađivao s US Geological Surveyjem California Governor’s Office of Emergency Servicesom kako bi upozorenja o zemljotresima poslao na telefone korisnika u Kaliforniji. Značajka je trenutno dostupna i u Oregonu, dok će u Washington stići tokom maja. Google je prošle godine počeo sakupljati podatke o potresima pomoću telefona. Pomoću njih je počeo informirati korisnike koji su u pretrazi Google upisali ‘potres’ ili ‘potres blizu mene’.

Googleov sistem funkcionira zahvaljujući telefonskim akcelerometrima koji mogu prepoznati kretanje i usput otkriti primarne i sekundarne vibracije, poput “minijaturnih seizmometara”.

Googleov sistem, doduše, ima nekoliko ograničenja. Ljudi koji se nalaze najbliže zemljotresu, neće dobiti upozorenje s obzirom na to da će prvi osjetiti potres. Njihovi telefoni će, doduše, drugima reći da paze i da se odmaknu na sigurnu udaljenost ili da se sklone na sigurno.

Android je trenutno vodeći operativni sistem za smarfone, što znači da ova usluga ima prostora za razvoj. Google će s vremenom razviti softver za detekciju zemljotresa koji će imati puno veći doseg. Drugi sistemi moći će koristiti API kako bi ljudima dozvolili izlazak iz lifta prije nestanka struje, objašnjava izvor.

Reklama