GRAS ide u stečaj?

Rješenje Vlade Kantona Sarajevo za probleme u preduzeću GRAS je stečaj, tvrde izvori iz vlade.

0

Sebi je postavila cilj da pokuša potrebne aktivnosti za stečaj provesti već do kraja ove godine.Mnoge su manifestacije dugogodišnje dubioze ovog preduzeća koje postoji više od 100 godina, a jedna od njih jeste upravo dug od 300 miliona KM po različitim osnovama. Kako vlada ne može plaćati ovoliki dug te su se zbog toga odlučili na stečaj.Najveći izazov aktuelnoj vlasti će biti kako stečaj provesti.

U planu je formiranje potpuno novog preduzeća za javni prijevoz. Detalji o novom preduzeću nisu poznati, ali se ranije spominjalo da će prioritet njegovog rada biti tramvajski i trolejbuski saobraćaj.

Podsjećamo da je naš portal u junu ove godine pisao o tome da već postoje naznake da kantonalna vlada priprema stečaj GRAS-a. Među njima jesu i višemilionske investicije u javni prijevoz – rekonstrukcija tramvajske pruge te kupovina novih trolejbusa i tramvaja, a kojima GRAS ne bi mogao adekvatno upravljati. To bi se eventualno moglo postići upravo formiranjem novog preduzeća.

Izgledan stečaj GRAS-a je posljedica neadekvatnog upravljanja, a to je bio slučaj od završetka rata. Preko ovog preduzeća su se ostvarivali stranački interesi i postoje brojni navodi o nezakonitostima. Već dugo se upozoravalo i na to da firma ima znatan višak radnika, a za mnoge od njih se tvrdi da su nepotistički upošljavani.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić je krajem maja ove godine ukazao da je, između ostalog, utvrđen veliki stepen nepravilnosti i korupcije tokom istrage dugovanja preduzeća po doprinosima za radnike.

Trenutno GRAS jedva funkcioniše, odnosno ovakav uopće ne služi svrsi zbog koje je formiran.

Reklama