GUARDIAN OBJAVIO MUČNU PRIČU MIGRANTICE S HRVATSKE GRANICE: Policajac me golu dirao i tukao

Britanski The Guardian prenio je izvještaj Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) u kojem stoji da je hrvatski granični policajac seksualno zlostavljao afganistansku migranticu.

0
22.10.2020., Zvornik, Bosna i Hercegovina - Rijeka Drina prirodna je granica izmedju BiH i Srbije, takodjer i posljednja rijeka koju migranti moraju prijeci kako bi se domogli BiH, a kasnije Hrvatske i EU. U Zvorniku i regiji granicna policija pokriva oko 130 km granice, a po sistematizaciji GPBiH trenutno nedostaje vise od 300 policijskih sluzbenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice i cak 1300 policijskih sluzbenika kako bi se adekvatno odgovorilo na zastitu granice u migrantskoj krizi. S ciljem nadilazenja problema kadrovske ne popunjenosti, kontinuirano se kao ispomoc GPBiH angaziraju policijski sluzbenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Drzavne agencije za istrage i zastitu BiH, te Ministarsvo unutrasnjih poslova Republike Srpske. Prema podaci IOM-a u BiH je ove godine uslo 13,350 migranata, a prema podacima GPBiH, oni su odvratili 10,449 migranata i otkrili 35 kaznenih djela "krijumcarenje ljudi". S dolaskom jeseni, tranzit migranata iz Srbije u BiH je sve manji zbog hladnog vremena i visokog vodostaja Drine, ali migranti se vracaju u Srbiju, zbog boljih prihvatnih centara. Policija kontrolira zeljeznicki most, jedinu kopnenu granica sa Srbijom u ovoj regiji (osim granicnog prijelaza) na kojoj migranti pokusavaju ilegalno prijeci granicu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL


Navode da je žena seksualno zlostavljana te da joj se prijetilo nožem i da je bila prisiljena skinuti se gola.

Sve je to navodno napravio hrvatski granični policajac tokom pretrage grupe migranata na granici s BiH. Europska komisija situaciju je opisala kao “ozbiljnu” i da je riječ o vrlo ozbiljnim optužbama za kazneno djelo te pozvala hrvatske vlasti da “temeljito istraže sve navode i nastave s relevantnim radnjama”.

Prema posjedu DRC-a, koje je došlo na uvid novinarima The Guardiana, stoji da se incident dogodio u noći na 15. februar na hrvatskom teritoriju, par kilometara od Velike Kladuše u BiH.

Guardian piše da u izvještaju stoji da je žena iz Afganistana pokušala prijeći granicu s još četvero drugih ljudi, među kojima je bilo i dvoje djece. Zatim ih je zaustavio policajac koji je u njih navodno uperio pušku. Afganistanci su zatražili azil, no prema pričama svjedoka, jedan od policajaca im je uništio dokumente i smijao se.

“Vrijeđao nas je, ošamario je starijeg muškarca koji je bio s nama i djecom te rekao da ispraznimo džepove i pokažemo torbe. Potom me odveo na stranu i krenuo pretraživati. Govorila sam mu da me ne smije dirati na što me upitao zašto. Odgovorila sam mu da sam žena i muslimanka i da je to haran. Policajac me udario po glavi i rekao mi: ‘Ako si muslimanka, zašto si došla u Hrvatsku, a nisi ostala u Bosni s muslimanima?’. Skinuo mi je jaknu i maknuo maramu s glave. Nastavio me dirati po grudima i stražnjici, a ja sam plakala. Policajac mi je rekao da prestanem plakati gestikulirajući da će me zadaviti ako nastavim. Bilo me strah, ali prestala sam plakati”, rekla je Afganistanka.

Par minuta kasnije stigao je policijski kombi s migrantima. Naređeno im je da uđu u kombi te su se vozili 20 minuta dok im nije rečeno da izađu. Policajac je tada ponovno zatražio da se žena skine gola.

“Usprotivila sam se njegovoj naredbi da se skinem gola. Na sebi sam imala šest majica i tri para hlača. Skinula sam sve osim jedne košulje i hlača te sam se prekrila pokrivačem. Prišao mi je policajac i počeo me dodirivati preko pokrivača. Osjetio je da nisam gola i ošamario me pa rekao da moram skinuti sve, čak i donje rublje. Dok sam bila gola počeo me pretraživao i dodirivati, a zatim me pitao volim li ga. Rekao je da on mene voli pa upitao želim li da me odvede nekamo da budem sama s njima.

Bila sam uplašena i uplakana. Rekao je da će me odvesti u šumu i pitao razumijem li što namjerava i misli. Gestikulirala sam da nisam razumjela, a zapravo sam razumjela… Tada me uhvatio za rame i gurnuo u smjeru svog kolege. Oboje su na čelu imali baterijske svjetiljke pa im nisam dobro vidjela lica. Policajac koji me dirao izvadio je nož i stavio mi ga pod grlo. Rekao je da će me ubiti ako ikome išta kažem o ovome i poručio mi da ako se vratim u Hrvatsku da ću u šumi naći svoj kraj, pod njim”, ispričala je žena.

Poslije toga policajac je navodno ponovno udario ženu, ali i ostale članove koji su udarac primili u lice, noge i glavu. Policajci su im tada navodno naredili da pješače do BiH.

Reklama