Helem Nejse novim singlom progovorio na dan izborne šutnje

Pjesmom "Smetljište historije" za koju su snimili i videospot, bh. hip hop sastav Helem nejse odlučio je progovoriti tačno onda kada nastupi izborna šutnja i javno iznijeti svoje mišljenje u nadi da će se bh. građani probuditi iz višegodišnjeg sna.

"Godina je 2018., a iza nas je najteži mjesec od septembra 2014. godine. Nakon mjesec dana tiranije političkim kampanjama došao je trenutak koji se zove 'predizborna šutnja'. Nasmijana lica koja su nas pozdravljala sa plakata i bilborda i ponovo nam na predizbornim skupovima obećavala sve što već trideset godina nemamo, danas u neizvjesnosti i napetosti iščekuju rezultate sutrašnjeg dana. Oni šute, a šansu da konačno nakon mjesec dana progovorimo smo dobili MI", kazali su iz Helem nejse.

Kažu kako su ovog ljeta imali priliku svirati po cijelom regioni i vidjeti da je situacija manje - više svugdje ista.

"Zamisliv je scenario po kojem će u svim ovim našim zemljama na kraju ostati samo vlade i državni aparati, jer će svi mladi, pametni i perspektivni u jednom trenutku shvatiti da je bolje sreću potražiti negdje drugo. Nismo sigurni da li je ispravno što smo dopustili da nam naša društva kidnapuju oni koje ovih dana viđamo na plakatima, zajedno sa njihovim klonovima i poslušnicima. Da bi nas zavadili koriste se strahovima naroda, a zapravo su oni ti protiv kojih se trebamo boriti. Ne treba nas biti strah da zaključimo kako je smetljište historije/istorije/povijesti jedino mjesto na kojem mogu završiti društva u kojima: obrazovan ostaje bez posla, talentovan ostaje bez prilike, pametan ostaje bez riječi, ugrožen ostaje bez zaštite, a ubijen ostaje bez pravde", poručili su iz Helem nejse.

Spot je režirao Admir Švrakić, dugogodišnji saradnik i kolega ekipe iz Helem Nejse. 

"Da živimo u normalnoj i uređenoj zemlji ne bi nas pretjerano interesovalo ko je na vlasti, a ovako smo osuđeni da konzumiramo skupo plaćene političke kampanje na kojima su glave onih koji se zalažu prvenstveno za vlastiti interes. Oni će ostati na površini, za razliku od većine koja je, kao u ovom spotu, zaglavljena u kanalizacionim tunelima naše stvarnosti. Imigranti koji su u tranzitu kroz našu zemlju su benigan problem u odnosu na migraciju nasih mladih i sposobnih ljudi koji odlaze u inostranstvo, tražeći svjetliju budućnost. Pjesma i spot su vapaj jedne generacije", rekao je Švrakić.

 

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.