Naslovnica Blic TV Helikopter Ingenuity uspješno obavio prvi let na Marsu

Helikopter Ingenuity uspješno obavio prvi let na Marsu

NASA je uspjela! Njihov helikopter Ingenuity danas je uspio poletjeti na Marsu!

0

Historijski let je bio planiran za 9.30 sati po našem vremenu, a podaci su na Zemlju stigli nekoliko sati kasnije, navela je agencija u priopćenju za javnost.

“Optimistični smo da će helikopter u ovom trenutku moći poletjeti s površine Marsa; međutim, ovo je test i spremni smo da se to možda neće dogoditi”, napisala je ranije MiMi Aung, voditeljica projekta u Laboratoriji za mlazni pogon u subotnjem blogu.

Pogledajte reakciju u NASA-i kad su stigli podaci, kao i prvi let:

Uspješno polijetanje predstavlja prvi kontrolirani let čovjeka na drugom planetu, prekretnicu koju je NASA uspoređivala s letovima braće Wright na Zemlji. Kad smo kod toga, dodajmo da su NASA-ini inženjeri ubacili u helikopter i tkaninu iz prvog aviona braće Wright.

Helikopter je prešao gotovo 482 miliona km uvučen ispod trbuščića NASA-inog rovera Perseverance koji je odletio u krater Jezero; inače, ovaj krater na Marsu ime je dobio po općini u Bosni i Hercegovini.

NASA-ini službenici prije sedam dana odgodili su let Ingenuityja nakon što su se elise naglo zaustavile. U testu od 9. aprila, elise helikoptera trebale su se vrtjeti punom brzinom, dok su njegove noge ostale postavljene na površini Marsa. Očekivalo se da će se vrtjeti s 2.500 rotacija u minuti, otprilike osam puta brže od helikoptera na Zemlji.

Ipak, NASA je priopćila da je “watchdog timer” (tajmer čuvar, eng) istekao tokom testa, što je upozorenje inženjerima na potencijalne probleme s helikopterom.

Exit mobile version