HRVATSKA: VIŠE OD 3.000 POTPISNIKA OTVORENOG PISMA PROTIV POČASNOG DOKTORATA BANDIĆU

Inicijatori otvorenog pisma, koje ima više od 3.100 potpisa profesora, studenata i alumnija Univerziteta u Zagrebu, iskazali su članovima univerzitetskog Senata neslaganje s inicijativom dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Više fakultetskih vijeća u sastavu Univerziteta u Zagrebu izrazilo je do sada svoje neslaganje prijedlogom koji dolazi s Muzičke akademije da se gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat, a otvoreno pismo protiv ovog prijedloga je potpisalo preko 3.000 osoba; studenata, alumnija i univerzitetskih profesora.

Jedan od inicijatora otvorenog pisma Kosta Bovan, s Fakulteta političkih znanosti (FPZ), istaknuo je kako se preko 3.100 osoba vezanih uz zagrebački univerzitet protivi dodjeli počasnog doktorata gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

- Milan Bandić ne zadovoljava ni jedan od kriterija za dodjelu počasnog doktorata, niti ima umjetničke ni znanstvene doprinose. Smatramo da ono što se navodi u prijedlogu za dodjelu počasnog doktorata nije zasluga Milana Bandića, poručio je Bovan.

- Nova zgrada Muzičke akadmije, rekonstrukcija Studentskog centra i stipenediranje studenata platili su građani Grada Zagreba, a ne Milan Bandić osobno, smatra Bovan.

Istaknuo je kako je Milan Bandić aktivni političar uz kojega se veže čitav niz afera i koji ima preko 200 kaznenih prijava.

- Njegovo ponašanje prema novinarima koji propituju njegove odluke je izrazito neprofesionalno i bahato, tako da smatramo da ne uživa ni čast ni ugled koji su temelj počasnog doktorata, poručuje Bovan.

Potpisnik otvorenog pisma Ivan Batoš, viši umjetnički suradnik s Muzičke akademije, naglasio je kako je kao zaposlenik zahvalan na rješavanju pitanja zgrade u kojoj je ova ustanova smještena, no dodao je kako je Muzička akademija pred trajnim financijskim problemom jer su režijski troškovi za uzdržavanje nove zgrade previsoki, a financijska sredstva kojima raspolažu nedostatna za njihovo podmirenje, prenosi Anadolija.

Počasni doktorat Univerziteta u Zagrebu dodijeljen je prošle godine predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, koji je također osporavan od dijela akademske zajednice koja smatra da je zagrebački univerzitet postalo zarobljenik rektora Damira Borasa i njemu odanog dijela univerzitetskog Senata.
 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.