ISCIJEDILA JE LIMUN PA SE OTIŠLA SUNČATI: PLAKALA SAM OD BOLOVA

Mlada žena iscijedila je ručno nekoliko limuna za margaritu, pa se otišla sunčati i plivati s društvom. Nije znala da limunov sok na koži pod uticajem UV zraka može izazvati teške opekotine.

Profesionalna vizažistica Amber Prepchuk iz Edmontona u Kanadi sredinom juna povukla se s prijateljicama u kolibu kraj jezera. U kuhinji je istisnula 18 limuna za margaritu, s tim da ih je desetak najprije istisnula ručno, prije nego je pronašla cjediljku. Potom je malo isprala ruke i izašla van, kako bi se sunčala i plivala s prijateljicama. Dva dana kasnije probudila se u agoniji zbog strašnih opekotina na rukama.

- Ja sam tvrd orah i mogu podnijeti bol, ali sam se probudila doslovno plačući od bolova. Činilo mi se da mi koža 'kuha' iznutra prema van. Kad god bih pomaknula prste, sve bi me zatezalo. Bilo je strašno, ispričala je za Daily Mail. 

Amber Prepchuk, očito, pati od fotodermatitisa, hemijske reakcije koju na koži izazivaju hemikalije koje sadrži limun (ili limeta, kao i celer i peršin), što pospješuje djelovanje UV zraka. Takva reakcija je rijetka, no neki ljudi su osjetljiviji, pa dermatolozi često rutinski očekuju i slučajeve 'spaljivanja'  limunovim sokom ljeti.

Amber prije ove situacije nije bila čula za moguću reakciju kože pod djelovanjem sunca na limunov sok, a nije ni njezin liječnik, pa je odbacio mogućnost da ima opekotine ili alergijsku reakciju. Ipak, poslao ju je kući s lijekovima protiv bolova, koje je pila dobrih sedam dana, da ublaže bolove. Rane joj je zamotao zavojima, što je bilo korisno radi zaštite od infekcije, no pojačavalo je neugodu zbog trenja zavoja po koži.

Nekoliko sedmica išla je na previjanja, tretmane kože vitaminom E, sušenje i skidanje mrtve kože te držala ruke nezamotanima, kako bi iz mjehurića na koži iscurio gnoj. Sada koristi vitamin E, snažnu kremu za sunčanje i dnevnu hidratantnu kremu i čini se da joj pomažu. 

- Profesionalno se bavim šminkom, pa sam navikla stalno prati ruke sa sapunom, no ne mogu se sjetiti jesam li to učinila i nakon cijeđenja soka od limuna. Možda i ne, no ne znam bi li to uopće što značilo - kaže Amber. Ipak, svima savjetuje da poslije cijeđenja soka od limete ili limuna operu ruke sapunom. 

 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.