Isto ono što Nijemac može kupiti za 18 KM, stanovnik BiH treba platiti 28,65 KM

Nakon prvotnog šoka zbog nestašice, a zatim višestrukog rasta cijena ulja i brašna, tržište u Njemačkoj se stabiliziralo, piše Večernji list. 

0

Police u trgovinama su napunjene, a cijene vraćene na one od prije početka ukrajinsko-ruskog sukoba. 

Dakle, Nijemci, prema istraživanjima tržišta i pisanjima tamošnjih medija u svojim trgovinama kilogram brašna ne plaćaju ni marku, točnije svega 0,90 KM, a litru ulja 3,60 KM. 

Dva kilograma pilećih bataka u ovoj zemlji koštaju oko 10 KM, čokolada Milka od 300 grama četiri KM, dvije litre gaziranog soka 2 KM, maslac 4,50 KM. 

Potpuno drugačija slika

Pakiranje od 18 jaja prve klase Nijemci će platiti sedam KM, a veliko pakiranje deterdženta za pranje rublja, dovoljno za 130 pranja, svega 40 KM. 

Pakiranje od osam sladoleda u ovoj zemlji stoji nešto više od 3 KM, kilogram paniranih pilećih odrezaka 12 KM, dok je kilogram kobasica oko 11 KM. Veliko pakiranje pudinga Monte od 400 grama Nijemci, prema izjavama, trenutačno mogu kupiti za svega tri KM, a u BiH se za taj novac može kupiti tek 150 grama ovog djeci omiljenog deserta. 

U trgovinama u BiH potpuno je drugačija slika. Uz ionako loš standard, svakodnevni rast cijena sve veći broj stanovnika ove zemlje gura u siromaštvo i neimaštinu. Kupuje se samo ono najosnovnije, a neke kategorije društva, poput umirovljenika, primorane su kupovati samo na komad. 

Naime, kilogram brašna u domaćim je trgovinama i više nego dvostruko skuplji od trgovina u Njemačkoj – ovisno o proizvođaču, ali prelazi 2 KM. 

Cijena litre ulja, ovisno o proizvođaču i trgovini, kreće se od pet do 6,50 KM. 

Kilogram pilećih bataka stoji i do 8 KM, a čokolada Milka od 270 grama nerijetko je u trgovinama, osim promo akcija, i do 7 KM. 

Prosječne plaće

Dvije litre gaziranog soka u Njemačkoj su 2 KM, a u trgovinama u BiH 2,50 KM. 

Zanimljiva je i cijena maslaca. Naime, pakiranje koje u Njemačkoj stoji 4,50 KM – u BiH je sedam KM. Pakiranje od 15 komada jaja je oko pet KM. 

Jedan sladoled na štapiću u BiH stoji oko jednu KM i više, ovisno o proizvođaču, a za osam bi trebalo izdvojiti osam KM. Deterdžent za rublje za 80 pranja u trgovinama u BiH prodaje se po cijeni od 30 KM. 

Iz navedenog je vidljivo kako na samo pet namirnica Nijemac, u odnosu na stanovnika BiH, može napraviti značajnu uštedu prilikom samo jedne kupnje. A o dugoročnoj uštedi na ovakvim cijenama suvišno je i govoriti. 

Prema ovim izračunima za kilogram brašna, litru ulja, 250 grama maslaca, jednu čokoladu i kilogram bataka Nijemac treba izdvojiti 18 KM, dok, s druge strane, stanovnik BiH te namirnice ne može kupiti (prema cijenama određenih artikala i proizvođača) bez 28,65 KM. 

Prednjači prema dolje Usporedbe radi, prosječna plaća u Njemačkoj je 3.427 eura, dok je u BiH malo viša od 500 eura.

Reklama