Iz KK Budućnost poručili: Za nas ABA liga više ne postoji

Košarkaši Crvene zvezde postali su sinoć prvaci ABA lige. Zvezda je u petoj, odlučujućoj utakmici u Pioniru deklasirala Budućnost 97:54 i kao pobjednik regionalne lige izravno se plasirala u Euroligu.

Ipak ono što je obilježilo cijeli meč jesu i nemile scene prije početka utakmice. Igrači Budućnosti skandalozno su dočekani u Pioniru, a navijači su prije utakmice uletjeli na parket i odgodili početak utakmice.

A

Košarkaški klub Budućnost iz Podgorice izdao je saopćenje za javnost u kojem su naveli da traže smjenu čelnika ABA lige i da je ovo regionalno takmičenje ne postoji za njih dok ne dođe do određenih promjena.

Budućnost je u "majstorici" poražena od Crvene zvezde u Beogradu, a meč su, umjesto dešavanja na terenu, obilježili domaći navijači koji su na zagrijavanju ušli na teren i verbalno i fizički napali igrače Budućnosti. 

Kada su gosti iz Crne Gore krenuli prema svlačionici, s tribina je jedan košarkaš pogođen ciglom, a nakon brojnih molbi organizatora ABA lige i čelnika Crvene zvezde, meč je sa 50 minuta zakašnjenjem ipak počeo. Nakon svih dešavanja van parketa, bilo je jasno da igrači Budućnosti nisu bili spremni za ovaj meč i na kraju je Crvena zvezda upisala pobjedu i osvojila ABA ligu.

"U dogovoru s Čovićem direktor i sportski direktor ABA lige omogućili neregularnost u petoj utakmici finala i fizičke napade na igrače Budućnost Volija. Igrači i stručni štab Budućnost Volija su večeras doživjeli horor - linč i fizičko nasilje. Nakon napada kojeg su zabilježile kamere i prenijeli svi mediji uključujući i srbijanske, a koje su snimili i članovi naše delegacije, kada su igrači gađani upaljačima, drškama, stolicama i drugim predmetima i kada su napadnuti od strane velikog broja navijača na terenu, povukli su se u svlačionicu, spašavajući se od agresije, potpuno nezaštićeni od strane policije i pored obećanja koje je policija danas poslala Klubu u službenom priopćenju. Povrijeđeni su igrači Norris Cole, Suad Šehović, a Nemanja Gordić je pogođen stolicom. Svjesni da je atmosfera takva da nema uvjeta da se odigra utakmica, od čelnika ABA lige, za koje smo dobili informaciju da su ucijenjeni od strane Crvene zvezde, tražili smo da se isprazni dvorana ili da se utakmica odigra sutra. Na žalost, mada su Novosel i Čabarkapa vidjeli da su naši igrači u pravom smislu riječi jedva izvukli živu glavu i da bi došlo do ozbiljnih povreda košarkaša i stručnog štaba, s potencijalno smrtnim slučajem da su još par minuta ostali na terenu, inzistirali su na tome da se za pet minuta vrate na teren, s prijetnjom da će se utakmica registrirati sa službenim rezultatom od 20:0 u korist Crvene zvezde. Svjesni da u toj situaciji možemo biti samo poraženi, prihvatili smo da bi sačuvali igrače i stručni stožer. Ponosni smo na naš tim što su u takvoj situaciji ipak izašli na teren. O svim događajima ćemo detaljno i s dokazima informirati klubove vlasnike ABA lige, jer s ljudima koji su nas doveli u ovu neprihvatljivu i ponižavajuću situaciju, ABA liga od večeras ne postoji. Očekujemo njihovu smjenu", saopćili su iz kluba. 

Treba istaći da posljednji meč u Beogradu nije bio i jedini u kojem su tenzije izlazile iz granica sporta te da su gotovo identične scene viđene u prva dva meča u Pioniru i u dva meča koja su odigrana u Podgorici.

a

Košarkaše Budućnosti su prema njihovim iskazima navijači Zvezde gađali kamenjem i tvrdim predmetima, a nekadašnji bh. reprezentativac Nemanja Gordić je gađan i stolicom.

Jedan od igrača Budućnosti, inače bivši NBA prvak s Miami Heatom, Norris Cole, odlučio se oglasiti na Twitteru kako bi skrenuo pažnju na događanja oko ovog susreta.

"ABA liga, ovo je bila najgora i najneprofesionalnija utakmica/okruženje!! Najgore!!", napisao je.

a

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.