Naslovnica Vijesti Svijet Izbio požar u ruskoj bolnici, tri osobe su mrtve: Zapalio se kineski...

Izbio požar u ruskoj bolnici, tri osobe su mrtve: Zapalio se kineski respirator?

Troje pacijenata u ruskoj bolnici izgubilo je život u požaru koji je buknuo u noći na srijedu, priopćile su vlasti, a sumnja se na to da je nesreću prouzročio respirator.

0

Kako navodi istražna komisija u Rjazanju, jugoistočno od Moskve, vatra je buknula u 3:30 po mjesnom vremenu na odjelu intenzivne njege u javnoj bolnici u tome gradu s 500.000 stanovnika.

“Tri su osobe izgubile život u požaru. Sedam osoba sa znacima trovanja i opeklinama medicinski je zbrinuto”, navodi se u priopćenju istražne komisije.

Komisija vodi istragu za “nemar sa smrtnim posljedicama”, dodajući da se još ne zna što je prouzročilo požar.

Guverner Rjazanske oblasti Nikolaj Ljubimov rekao je za javnu televiziju da se zapalio respirator.

“U sobi na odjelu intenzivne skrbi ležao je pacijent u teškom stanju, priključen na respirator, koji se očito zapalio”, rekao je, prenose ruske novinske agencije. Tri umrle osobe bili su pacijenti, dodao je.

U maju 2020. u dvama požarima koje je prouzročio kvar na respiratoru poginulo je šest osoba u bolnicama u Sankt Peterburgu i u Moskvi, nakon čega su se ti ruski respiratori prestali koristiti.

Nikolaj Ljubimov je dodao da je respirator u bolnici u Rjazanju bio kineski, “bez adaptera”, uređaja koji štiti od kratkog spoja i od previsokog napona.

Exit mobile version