Izgrađen autoput čiji asfalt štedi gorivo

Cesta N470 između Delfta i Zoetermeera u Nizozemskoj od danas je najodrživija cesta u Nizozemskoj.

0

Naprimjer, obnovljena cesta N470 ima vlastito, održivo snabdijevanje energijom čak i za zelenilo uz cestu s autohtonim cvijećem dok se snaga za rasvjetu na cesti i semafore generira s 220 solarnih panela koji su ugrađeni u bukobrane u Delfgauwu.

Kako bi mogli koristiti održivu, lokalno generiranu električnu energiju noću, uz cestu je smještena velika baterija koja pohranjuje solarnu energiju generiranu tokom dana. U kombinaciji s brojnim drugim održivim tehnikama, cesta je postala CO2 negativna, tvrde u pokrajini Južna Nizozemska.

Poboljšanje održivosti ne postiže se samo vlastitim snabdijevanjem energijom. Osvjetljenje uz cestu također je učinjeno održivijim pomoću energetski učinkovitih LED svjetiljki, koje se, također, mogu prigušiti kada je na cesti malo prometa.

Podloga je izrađena od asfalta koji smanjuje otpor kotrljanja automobilskih guma, tako da sudionici u saobraćaju troše manje goriva na 17 kilometara dugoj cesti između Delfta i Zoetermeera. Istodobno se ispituje pet novih asfaltnih smjesa, poput verzija s drvenim vlaknima i recikliranim materijalom. Pametni semafori imaju senzore. Kao rezultat, promet se mora rjeđe zaustavljati i ubrzavati, što će, prema Boskalisu, uštedjeti i prometne gužve i emisije štetnih plinova.

Reklama