Jeff Bezos i ekipa odletjeli u svemir i sretno se vratili

Historisjki let do ruba svemira i natrag uspješno je okončan.

0

cMilijarder Jeff Bezos, njegov brat Mark, pilotkinja Wally Funk (80) i Oliver Daemen (18) odletjeli su raketom New Shepard tvrtke Blue Origin 100 kilometara iznad površine Zemlje i tako prešli tzv. Kármánovu liniju koja se smatra granicom svemira.

Astronauti – među kojima je najstarija astronautkinja i najmlađi astronaut na svijetu – iskusili su i nekoliko minuta bestežinskog stanja, te se uspješno i sretno vratili na tlo.

“Ovo mi je najbolji dan u životu!”, kaže jedan od svemirskih putnika dok ostali komentiraju kakav nevjerojatan osjećaj im je pružilo bestežinsko stanje.

Ovo putovanje otvara novu eru svemirskih letova koji će odsada biti dostupni i običnim ljudima – pod uvjetom da si let mogu financijski priuštiti.

Članovi posade svemirskog broda “New Shepard” održali su konferenciju za novinare nakon uspješnog komercijalnog leta u svemir, a Jeff Bezos, najbogatiji čovjek za svijetu, nije krio oduševljenje svemirom, ali i zabrinutost zbog uništavanja atmosfere i planete.

Na današnjem letu bili su i njegov brat Mark Bezos, 82-godišnja pilotkinja Wally Funk i 18-godišnji Oliver Daemen.

Let koji je trajao 10 minuta popeo se više od 60 milja iznad Zemlje.

Nakon leta, Bezos je rekao da je atmosfera krhka te da je najznačajniji dio boravka u svemiru prepoznavanje koliko je krhka Zemljina atmosfera.

– Atmosfera je tako gigantska… ali kad se popnete iznad nje, ono što vidite zapravo je nevjerovatno tanka, to je ta sitna, mala krhka stvar i dok se krećemo po planeti, oštećujemo je. Jedno je prepoznati to intelektualno, a drugo je zapravo vidjeti vlastitim očima koliko je to zapravo krhko i to je bilo nevjerovatno – rekao je Bezos.

Reklama