Kako stečajni sudija Edina Bučan ne poštuje pravomoćnu i izvršnu presudu

Advokat Zlatan Romano, pravni zastupnik Jugobanke a.d. Beograd je Općinskom sudu u Sarajevu, odnosno stečajnom sudiji Edini Bučan uputio zahtjev za privremeni prekid stečajnog postupka koji se vodi nad stečajnim dužnikom „Šipad export – import“ d.d. do okončanja postupka za priznanje strane sudske odluke.

0

U obrazloženju zahtjeva advokat Romano navodi da Općinski sud u Sarajevu, odnosno stečajni sudija Edina Bučan ne poštuje pravomoćnu i izvršnu presudu Privrednog suda u Beogradu u ovom slučaju te je stranke nezakonito uputila u parnicu.

Inače, iznos potraživanja po pravomoćnoj presudu je 29.114.105.97 KM

Isto tako stečajni sudija Edina Bučan nezakonito nije priznala pravomoćnu i izvršnu presudu “Šipada” d.d. Sarajevo kojom se priznaju potraživanje „Šipada“ u iznosu osd 300.000.00 KM,što opravdano dovodi sumnju u njen rad u stečajnom postupku.

Advokat  Romano u svom zahtjevu tvrdi da se mutnim radnjama stečajnog upravnika proces odugovlači već četiri godine.

Zbog svega se advokat Jugobanke a.d obratio apelacijom i Ustavnom sudu BiH koji je prihvatio apelaciju i naložio Kantinalnom sudu da se uzjasni o razlozima nepostupanja po predstavci.

Kao što smo već ranije pisali, Jugobanka a.d. Beograd putem svog advokata Romana Zlatana podnijela je krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika Mesuda Bogilovića radi zloupotrebe položaja, ovlasti i nepoštivanja sudske presude kojom je stečajni dužnik „Šipad Export-Import “ d.d.dužan 30 miliona KM Jugobanci, a isti odbija da evidentira kao dug.

Reklama