Kanton Sarajevo će kupiti 200.000 “Sputnjik V” vakcina

Skupština Kantona Sarajevo danas je na hitnoj sjednici jednoglasno dala saglasnost za kupovinu ruskih vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V.

0

Premijer KS Edin Forto je rekao da će će jedna vakcina koštati 9,95 eura, a da je naručeno 200.000 doza.

Na početku hitne sjednice Skupštine KS Fotro je iznio osnovne informacije o nabavi “Sputnjik V” vakcina, a zastupnici su postavljali pitanja.

Zastupnica Bibija Kerla je pitala da li treba nabavljati vakcinu koja ne priznaje Evropska unija.

Zastupnica Amra Junuzović-Kaljić pojasnila je da nije precizirano koja je ruska vakcina u potanju jer je Rusija krajem aprila proizvela još jednu vrstu vakcina.

– Cilje da vakcinišemo što više građana. Domaća kompanija će nabavljati što je pozitivan primjer. Da li imamo osigurano skladištenje, monitoring skladištenja jer nam treba takva vrsta hladnog lanca – pitala je Junuzović-Kaljić.

Zastupnik Zvonko Marić pitao je premijera Fortu istakao je da ovo nije odlučna prilika obzirom na rizike koje je nabrojao.

– Premijer Forto je nabrojao neke rizike i oni nisu bezazleni, rizični su. Odgovornost treba da preuzme Vlada, a neupitna je naša podrška. Vapim za tim da se građanima omogući vakcinacija. Govorio sam na Domu naroda, malo mjesto u Crnoj gori ima vakcina da birate koju želite. Sposobnost njihove vlade je neupitna, što je poražavajuće u poređenju sa našom – rekao je Marić.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Forto je rekao da traži podršku uz sve rizike koje je nabrojao.

– To je ono što sada imamo, nije idealno, ali je trenutno tako. Što se tiče putovanja, kineske vakcine su u procesu odobravanja. Nadam se da će Evropska unija imati razumijevanje za sve građane širom svijeta, da bez obzira koju vakcinu primili, da će se moći putovati. bitno nam je da vakcinišemo što više građana, pa ćemo poslije brinuti o putovanju – rekao je Forto.

Zastupnik Vedran Jakupovć istakao je da Zavod za javno zdravstvo KS nema kapacitete za čuvanje vakcina.

– Tu mogućnost ima Zavod za javno zdravstvo FBiH. Molio bih premijera da nam pojasni kako bi se čuvale vakcine – rekao je Jakupovć.

Zastupnik Igor Stojanović je rekao da je nabavka vakcina ključna, te se zahvalio Vladi KS i ministru zdravstva Harisu Vranicu na naporima koje čine.

Zastupnica Jasna Duraković ukazala je da veliki broj građana ima poteškoće prilikom prijave za imunizaciju putem interneta odnosno da ne uspjevaju da se prijave. 

Reklama