Karić odgovorila Ćosiću: Neće biti promjene ploča

Nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odgovorila je gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću nakon što je Gradu Sarajevo i Opštini Stari Grad uputio zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija, kao i za promjenu naziva sarajevskih ulica.

0

Karić je navela da za vrijeme gradske administracije na čijem je čelu neće biti promjene ploča, te da je srpski narod u BiH konstitutivan.

“Za vrijeme gradske administracije na čijem sam čelu neće biti promjene ploča. Srpski narod u Bosni i Hercegovini je konstitutivan narod i narod koji je ugrađen u temelje ZAVNOBIH-ovske Bosne i Hercegovine ali osporavanje istorijskih i sudski utvrđenih činjenica je nedopustiv”, navela je Karićeva.

Još je uputila poziv Ćosiću.

“Pozivam gradonačelnika Istočnog Sarajeva da radimo na razvoju i zajedničkim projektima poput EYOF-a. Podsjećam da je samo u jednoj noći, od granata, 25. na 26. avgust 1992. godine uništeno 80 posto od ukupnog bibliotečkog fonda Vijećnice, a ovaj lijepi i vrijedni spomenik kulture je razoren. Oko dva miliona knjiga, članaka i časopisa su nepovratno uništeni”, navela je Karić.

Podsjetimo, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je juče gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao “zločinački i agresorski” i kojima se podstiče mržnja prema Srbima. 

Reklama