Naslovnica Blic TV Ko su žene koje prose na ulicama Sarajeva?

Ko su žene koje prose na ulicama Sarajeva?

Organizirana mafija ili tek agresivni migranti? Posljednjih dana, građani Sarajeva se žale na povećan broj žena, navodno arapskog porijekla, koje vrlo agresivno mole za pomoć.

0

Dolaze i u druge bh. gradove. Iz MUP-a Kantona Sarajevo ističu da su upoznati sa slučajevima i da su u pitanju osobe sa urednim vizama koje su došle iz Jordana.

Posljednjih dana društvenim mrežama kruži snimak na kojem se vidi grupa žena koje prose na jednoj od glavnih sarajevskih šetnica. Građani tvrde kako se predstavljaju da su iz Sirije i Jordana, da vuku za rukave i da su vrlo agresivne. Kreću se u grupama a, navodno, sklone su i džeparenju, ali da ih ima i u drugim gradovima, gdje dolaze organizovanim prevozom.

Ekipa O kanala prošla je navedenim mjestima u Sarajevu. Iako ih nismo zatekli, građani kažu da ih primjete, naročito u večernjim satima. Pojedini su imali loše iskustvo.

– Neobično mi jeste. Ne znam ni odakle su ni ko su. Pojma nemam. To je sad izgleda normalno, kazao nam je jedan od građana Sarajeva.

MUP KS upoznat je sa slučajevima, na osnovu prijava građana. Već su poduzimali mjere i izrekli sankcije, odnosno one koje su zatekli da prosjačen predali su Službi za poslove sa strancima.

– Ove osobe koje su bile predmetom tretiranja u proteklom periodu su imale uredne vize za ulazak u BiH i građani su Jordana. Mi ćemo nastaviti obilaziti teren kako bi spriječili da te osobe koje dolaze sa tom namjerom nanose štetu sigurnosnom ambijentu u KS, istakao je načelnik Sektora uniformisane policije KS Džafer Hrvat.

Postoje i špekulacije da žene prosjakinje dolaze iz Bugarske ili Rumunije, ali te navode iz MUP-a nisu mogli potvrditi. Iz Službe za poslove sa strancima ističu da za sada imaju samo informacije o muškarcima arapskog porijekla koji prodaju maramice na ulici ili u blizini semafora.

– Inspektori su već na terenu, gdje će policija obratiti pažnju. Ako se bude radilo o činjenicama da se nalaze te žene i da vrše prosjačenja, mi ćemo sigurno s policijom KS uraditi jednu operativnu akciju i sigurno ćemo pokušati spriječiti takav način prosjačenja u gradu, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Nadležni apeluju na građane da ne nasjedaju na prevare i ne daju novac za organizovano prosjačenje. Iz Granične policije nismo dobili podatke da li je proteklih mjeseci zabilježen povećan broj ulazaka u BiH iz Jordana. 

Exit mobile version