Koja je idealna temperatura za vožnju pod klima-uređajem

S visokim temperaturama vozači će tražiti osvježenje u kabini vozila, ali nemojte pretjerivati.

0

Nijedan ekstrem nije dobar, ni previsoka temperatura, a ni preniska. Ako je vani 30 stepeni, nemojte klima-uređaj namjestiti na, naprimjer, 17 stepeni. To nije zdravo i dobro, pogotovo kada nakon duge vožnje izađete van u tropske uvjete. Njemački autoklub ADAC obično preporučuje temperature između 22 i 25 stepeni. Tako ćete u vožnji ostati fokusirani.

https://revijahak.hr/wp-content/uploads/2020/03/10015260635_5e5c92437b_b.jpg

Ako je vanjska temperatura vrlo visoka, nakupljenu toplinu prvo je potrebno ukloniti prije početka vožnje – treba otvoriti vrata i prozore. Prilikom vožnje, svi prozori i postojeći krovni otvor ostaju otvoreni nekoliko stotina metara. Zatim uključite klima-uređaj nakon zatvaranja. Prvo se treba hladiti nekoliko minuta u načinu recirkulacije zraka, jer će tako proces hlađenja biti brži.

Zrak ne usmjeravajte u glavu ili tijelo, jer to može dovesti do upale sluznice. Usmjerite puhanje na vjetrobransko staklo. Potrošnja goriva s uključenom klimom raste do jednog litra goriva na 100 kilometara.

No, nemojte štedjeti. Čak i kad je u automobilu 27 stepeni, za upravljačem postaje stresno. Povećavaju se tjelesna temperatura i puls. To smanjuje sposobnost koncentracije i reagiranja. Ako temperatura poraste sa 25 na 35 stepeni, rizik od nesreća povećava se za 20 posto. Tako bi bilo kao da vozite sa 0,5 promila alkohola za volanom.

Reklama