KOLIKO JE KAFE – PREVIŠE

Istraživanje provedeno na University of South Australia povezuje dnevnu konzumaciju više od šest šoljica kafe s prosječno 22 procenta većim rizikom za bolesti srca. Naučnici su se koristili podacima prikupljenima od gotovo 350.000 ispitanika u dobi između 37 i 73 godine. 

Pokazalo se i kako učinak kofeina na konzumente ovisi o djelovanje gena CYP1A2 zaslužnog za bolje prerađivanje kofeina u organizmu. Ranija istraživanja su pokazala kako kafa stimulira nervni sistem te pomaže u izlučivanju masnih kiselina iz masnog tkiva.

S druge strane, konzumacija kafe zbog utjecaja na bubrege može dovesti do žeđi, a zbog kiselosti može povećati rizik za gastroezofagealni refluks.
 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.