Koliko stare smiju biti gume na automobilu?

PAUTO GUMEratite stanje vaših guma, sitna puknuća na bočnim zidovima i mijenjajte ih ako uočite bilo kakve nedostatke, prenosi "RevijaHAK".

0
128

Sve, naravno, zavisi i od dubine šare. Za zimske gume, na primjer, u mnogim evropskim državama propisano je najmanje 4 mm dubine. Ispod tog minimuma vrijeme je za zamjenu, nezavisno od starosti gume.

Stručnjaci Njemačkog autokluba (ADAC) preporučuju da maksimalna starost zimskih guma bude oko osam godina (čak i ako dubina šare odgovara zakonskom minimumu), a za ljetne gume preporučuje se da je vrijeme za zamjenu takođe osam godina – one izuzetno mogu biti stare do deset godina (ako su u izvrsnom stanju), ali dalje od toga i ne pomišljate da ih koristite jer gumama dramatično padaju performanse.

Pritom nije važna samo dubina šare, pratite stanje vaših guma, sitna puknuća na bočnim zidovima i mijenjajte prije, ako uočite bilo kakve nedostatke.

Kako provjeriti starost guma?

Vjerovatno znate, ali ponovimo još jednom: svaka guma na bočnom profilu ima DOT broj, koji se sastoji od četiri broja. Na primjer, 1216 znači da je guma proizvedena u 12. sedmici 2016. godine.

Reklama

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime