KOLIKO VISOKO JE MOGUĆE SKOČITI NA SVAKOJ PLANETI? Provjerite u ovoj 3D simulaciji, koju su već pogledali milioni

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Dosta je teško zamisliti gravitaciju ovih različitih svjetova, ali, srećom, netko je smislio vrlo kul način da to demonstrira.

Ekipa s portala Bright Side na Youtubeu je izradila sjajan video koji prikazuje razliku u visini koju biste mogli postići skakanjem na različitim planetima. Ova 3D simulacija dosad je pogledana više od sedam miliona puta.

Pod pretpostavkom da na Zemlji možete skočiti pola metra, stjenoviti planeti dat će vam nešto bolji vjetar u leđa. Počevši bliže našem matičnom planetu, skakanje na Mjesecu lako bi vas podiglo 2,7 metara u zrak jer je njegova gravitacija oko 1/6 Zemljine težine.

Na Veneri možete skočiti malo više nego na Zemlji, jer je njezina gravitacija oko 91 posto Zemljine. Na Marsu se možete odraziti od tla do 1,2 metra, jer je njegova gravitacija niža za 62 posto, piše IFL Science.

Otprilike isto biste doživjeli i na Merkuru, a to bi vas moglo zbuniti. Merkur je mnogo sitniji i manje masivan od Marsa. Pa, zašto je njegov gravitacijski zalet tako snažan u usporedbi? Merkur je, naime, vrlo gust i to čini veliku razliku.

Na Jupiteru, najmasivnijem planetu, vaš skok jedva bi prešao jednu stepenicu. Saturn, drugi najmasivniji planet, ali s gustoćom nižom od vode, gotovo je sličan Zemlji kada je riječ o visini skakanja, koja iznosi 0,4 metra. Uran i Neptun također nemaju veliku razliku u odnosu na Zemlju.

Stvari postaju doista zabavne tek kada uzmemo u obzir manja tijela Sunčevog sistema. Na Plutonu biste, recimo, mogli skočiti čak 7,6 metara jer on ima oko 1/5 gravitacije Zemlje. Ali, ako ne želite putovati sve do Plutona, u blizini možete doživjeti još bolje iskustvo.

Premda nije uključen u ovaj videozapis, Ceres je najveći asteroid u pojasu i jedini patuljasti planet u unutarnjem Sunčevom sustavu. Skakanjem na njemu lako biste došli do visine od 18 metara. Stoga budite oprezni kada pokušavate skočiti u svemir, različiti će vam planeti ponuditi različite rezultate.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img