Kopruner: Očekujemo veliki odliv radne snage stupanjem na snagu novog Zakona o radu u Njemačkoj

Danas je u Sarajevu Predstavništvo njemačke privrede u BiH predstavilo rezultate Godišnjeg privrednog istraživanja koje se provodi među članovima članovima njemačko - bh. privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH i drugih stranih investitora u BiH.

U istraživanju je učestvovalo više od 80 kompanija, a istraživanje se provodi u 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope.

"U odnosu na prethodnu godinu, ispitanici su otpimističniji. Domaće kompanije su svjesne svoje konkurentnosti i razvijaju se u pozitivnom smjeru. Njemačka je i dalje naš glavni trgovinski partner", kazao je Sanjin Purgić, sekretar privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH.

U istraživanju su navedeni faktori kojima su nezadovoljni privrednici. Prema dobijenim podacima porezni sistem, politička i socijalna nesigurnost, javna uprava i borba protiv korupcije su top pet faktora kojima su privrednici najviše nezadovoljni. 

"Kada se radi o prednostima ulaganja u našu zemlju tu se izdvajaju: Blizina Evropskog tržišta, članstvo u CEFTA-i, niži troškovi rada, još uvijek niske porezne stope, industrijska kultura, turistički potencijal i stabilna valuta", kazao je Haris Jašarević iz kompanije Deloitte.

Usvajanje novog Zakona o radu jedan je od pozitivnih događaja kojeg izdvajaju privrednici, a kada se radi o najvećim izazovima tu se prvenstveno izdvajaju: korupcija, kriminal i nedostatak političke stabilnosti.

Prehrambeni, poljoprivredni, energetski, drvni, građevinski, IT i sektor turizma su sektori u porastu.

"Jači privredni razvoj ne dolazi od nas samih, već od potreba tržišta. Očekujemo veliki odliv radne snage stupanjem na snagu novog Zakona o radu u Njemačkoj. Plaši me ova situacija. To je nešto na šta nemamo puno uticaja. Ja vjeurjem da i vani kada odu, mnogi ljudi će biti nezadovoljni, ali isto tako ako želimo vratiti ljude, moramo im dati nadu i oni moraju znati gdje će se vratiti", kazala je Snježana Kopruner direktorica Tvornice mašina Travnik GS-TMT.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.