Kraljica oduzela princu Andrewu sve titule zbog suđenja za zlostavljanje maloljetnice

Kraljica je princu Andrewu oduzela sve njegove kraljevske i vojne titule zbog tužbe koju je protiv njega pokrenula Virginia Giuffre, žena koja tvrdi da ju je zlostavljao kad je bila maloljetna.

0

U izjavi Buckinghamske palače stoji: “Uz kraljičino odobrenje i suglasnost, vojna pripadnost i kraljevska pokroviteljstva vojvode od Yorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Yorka nadalje neće preuzimati nikakve javne dužnosti i brani se u ovom slučaju kao privatni građanin.”

Podsjetimo, američki sud jučer je odbio žalbu princa Andrewa te je protiv njega i dalje aktivna optužnica za seksualno zlostavljanje maloljetnice. Tužila ga je Virginia Giuffre, koja tvrdi da ju je princ spolno zlostavljao kada je imala 17 godina.

U tužbi je navela da je pokojni Jeffrey Epstein trgovao njezinim tijelom i prisilio je na seks sa svojim prijateljima, među kojima je bio i princ, piše CNN. Tvrdi da ju je Andrew zlostavljao i u Epsteinovoj kući na Manhattanu te na njegovu privatnom otoku na Američkim Djevičanskim otocima. Dodala je da je princ Andrew bio svjestan toga da je ona u to vrijeme bila maloljetna.

Američki okružni sudija Lewis A. Kaplan kazao je kako prinčevi odvjetnici nisu uspjeli osporiti ustavnost tužbe koju je Virginia Giuffre podnijela u augustu. Naime, njegovi odvjetnici su kazali kako njena tužba nije jasno sastavljena i da bi trebala biti nevažeća zbog sporazuma s odvjetnicima Jeffreyja Epsteina iz 2009.

Tvrdili su da Giuffre svojom tužbom krši uvjete nagodbe pri kojoj joj je Epstein platio 500.000 dolara da odustane od slučaja protiv njega i drugih involviranih osoba. No, u nagodbi se ne spominje izričito prinčevo ime.

“Tužba Giuffre nije ‘nerazumljiva’, ‘nejasna’ ili ‘dvosmislena'”, napisao je sudac Lewis u presudi. “U njoj se navode diskretni incidenti seksualnog zlostavljanja u određenim okolnostima na tri lokacije koje se mogu identificirati. Također je navedeno tko je tačno sudjelovao u seksualnom zlostavljanju”, dodao je.

Reklama