Kriza lire: (Još) nema razloga za paniku?

Turska lira je od početka godine izgubila više od polovine svoje vrijednosti u odnosu na dolar. Inflacija je u međuvremenu opet iznad 15 posto.

Kao što smo i sami svjesni, već mjesec dana stalno nas bombarduju vijestima o padu turske lire i kolapskom turske ekonomije. Istina je nezaobilazna, lira sve više gubi na vrijednosti, dok cijene rastu. S druge strane, Predsjednik Redžep Taib Erdgoan želi privredni rast pod svaku cijenu i više kontrole na tržištu. Tokom predizborne kampanje Erdogan je najavio da će monetarnu politiku svoje zemlje ubuduće strožije kontrolisati, te da će jačati ekonomski rast svoje zemlje.

 

Turski eksperti i investitori u posljednjih mjesec dana sve više gube povjerenje u nekadašnjeg ekonomskog reformatora Erdogana. Međutim, htjeli mi to priznati ili ne Međunarodni monetarni fond već odavno ima “keca u rukavu” kao krizni plan za Tursku. No, naravno to niko neće potvrditi. I dok se tako građani Turske bore za ekonomski rast, podsjetimo se da je Turska prije više od 15 godina imala sličan ekonomski kolaps. Naime, 2002. godine. Turska je bila nestabilna zemlja. Inflacija je tada iznosila cijelih 40 posto, a nezaposlenost je bila izuzetno visoka. Zahvaljući tada ponovo MMF kreditima, spriječen je državni bankrot ove zemlje. Tadašnja vlada, na čelu sa premijerom Redžep Taib Erdgoan-om, ispunila je sve zahtjeve i uvjete koje su od nje bile zatražene.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.