Ljekari kažu da bi Navalni mogao umrijeti za par dana

Ljekari koji su zaduženi za zdravlje Alekseja Navalnog kažu da bi "on mogao umrijeti za nekoliko dana" ako mu se ne pruži odgovarajuća njega.

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Oni tvrde, piše BBC, da Navalnijevi posljednji nalazi krvi ukazuju na to da bi svakog trenutka mogao preminuti od srčanog udara ili zatajenja bubrega.

Navalni štrajkuje glađu već 19 dana kako bi dobio odgovarajuće lijekove za akutnu bol u leđima i utrnulost nogu. 

Četvero liječnika, uključujući i njegovu osobnu liječnicu, Anastasiju Vasiljevu, pisalo je zatvorskoj upravi. Traže dopuštenje da hitno posjete Navalnog. Liječnici u pismu navode da su razine kalija u Navalnijevoj krvi postale kritične. 

“To znači oslabljenu bubrežnu funkciju te da se ozbiljni problemi sa srcem mogu dogoditi u bilo kojem trenutku”, pišu zabrinuti liječnici. 

“Moskva neće dopustiti da Aleksej Navalni umre u zatvoru”, naglasio je ruski ambasador u Londonu u nedavnom intervjuu za BBC, u trenutku kada su Navalnijevi pristaše zabrinuti za njegov život jer je bolestan i štrajka glađu.

“Naravno da nećemo dopustiti da umre u zatvoru, ali mogu reći da se Navalni ponaša kao huligan nastojeći prekršiti svako pravilo koje je postavljeno”, rekao je veleposlanik Andrej Kelin.

Optužio je oporbenog čelnika da “želi privući pažnju” žaleći se “jedan dan da ga boli lijeva ruka, a drugi lijeva noga”.

“Kada bi se ponašao normalno, imao bi izgleda biti pušten ranije”, rekao je.

Washington je u nedjelju upozorio da će biti posljedica za Rusiju ako Navalni umre, a o tom slučaju razgovarat će i ministri vanjskih poslova EU na sastanku u ponedjeljak.

Navalnijevi pristaše pozvali su u nedjelju Ruse da 21. aprila prosvjeduju i zatraže od vlasti da mu se “spasi život”.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img