Majka koja je izgubila sina zbog predoziranja objavila 12 emotikona za koje roditelji moraju znati

Kad je dr. Laura Berman zbog predoziranja drogom izgubila 16-godišnjeg sina Sammyja, njezin svijet se preokrenuo.

0

“Mog dječaka više nema. Diler droge povezao se s njim putem Snapchata i dao mu fentanil. Predozirao se u svojoj sobi. Moje srce je potpuno slomljeno i nisam sigurna kako dalje nastaviti disati”, napisala je početkom februara ove godine u emotivnoj objavi na Instagramu.

Nakon Sammyjeve smrti Berman se počela zalagati za zaštitu djece na internetu. Tako je u utorak objavila popis emotikona povezanih s drogom. Primjerice, snježna pahuljica u komunikaciji tinejdžera označava kokain, dok je grožđe simbol koji koriste za sirup protiv kašlja. 

“Tinejdžeri danas na internetu i društvenim mrežama o drogama tečno govore koristeći emotikone”, napisala je dr. Berman.

“Umjesto da ispisuju riječ i strukturiraju rečenice, tinejdžeri i mlade odrasle osobe koriste emotikone kako bi izrazili misli ili osjećaje u razgovoru s prijateljima i strancima. Stoga je važno da roditelji nauče jezik koji koriste djeca”, upozorila je. 

Ljude je njena objava oduševila.

“Hvala ti, nisam imala pojma. Jutros sam razgovarala sa svojim tinejdžerima o ovome, znali su značenje većine emotikona. Ovo je strašno”, napisala je jedna mama.

“Jedan primjer kako djeca razgovaraju: 🔌💊🚗 To znači: Može li me netko spojiti s dilerom koji ima tablete/lijekove/heroin i dostavlja ih?” pojasnila je druga osoba u komentarima. 

Portal Today piše da je smrtnost uzrokovana predoziranjem drogama dosegla rekordno visoku razinu tokom pandemije. Nacionalno vijeće za sigurnost SAD-a navodi da je vjerojatnije da će ljudi umrijeti od slučajnog predoziranja opioidima nego u automobilskoj nesreći. Američko udruženje liječnika izvještava da je više od 35 saveznih država zabilježilo porast smrtnosti zbog opioida od početka pandemije.

“Bili smo toliko oprezni. Imao je petice, spremao se za fakultet. Eksperimentiranje je pošlo po zlu. Donio je drogu u kuću. Molim vas da pripazite na svoju djecu i pogledajte njihov Snapchat. Tako nabavljaju drogu”, zaključila je dr. Berman nakon smrti sina.

Reklama