Majke Srebrenici: Jasmilin film je za nas pobjednički, treba ga pogledati svaka majka na svijetu

Komentirajući informaciju da bh. film "Quo Vadis, Aida?" nije osvojio Oscara, Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, kaže da je film ipak pobjednički te da je pažnja svjetske javnosti opet skrenuta na genocid u Srebrenici.

0

Kaže da je ogroman uspjeh i to što je film bio među pet nominovanih iz cijelog svijeta. Rediteljici Jasmili Žbanić zahvaljuje što na ovaj način podsjeća svijet na srebrenički genocid i što širi istinu o njemu.

“Akademija je dodjelom Oscara trebala pokazati poštovanje prema žrtvama. Međutim, Srebrenica je opet u žiži svjetske javnosti, oni koji nisu znali istinu do sada, znaju je. Jasmila Žbanić je filmom podsjetila na nas majke, na našu borbu. Svaka majka u svijetu treba pogledati film, da vidi šta je ljubav, šta je borba. Mi smo u ratu i poslije njega iznijeli najveći teret na svojim leđima. I danas, 26 godina poslije, moramo se boriti, dokazivati da je istina istina”, poručuje Subašić iz Srebrenice.

Objašnjava da na genocid u Srebrenici stalno treba posjećati i širiti istinu o njemu, kako se nikada više nikome ne bi ponovio.

Kaže da je film veoma važan za budućnost, da bi ga trebala pogledati djeca srpske nacionalnosti te izražava žaljenje što sa sadašnjim načelnikom Mladenom Grujićićem takav scenarij nije moguć.

Predsjedavajući Skupštine Općine Srebrenica Ćamil Duraković prokomentarisao je vijest da Jasmila Žbanić sa svojim filmom o genocidu nije osvojila Oscara.

On je svoj komentar ilustrirao fotografijom ratnog zločinca Ratka Mladića koji ispija piće s pripadnicima UNPROFOR-a.

“Nisam stručnjak za filmske kritike, ali ako legenda te kritike Kenneth Turan kaže da mu nije jasno kako film o srebreničkom genocidu ‘Quo Vadis Aida’ nije dobio Oscara te da tu puzzlu ne može riješiti, kao Srebrenčanin, laik, reći ću sljedeće, da svima olakšam rješavanje puzzle”, kaže u svom komentaru Duraković.

On kaže kako treba izuzeti činjenicu da smo mi periferna zemlja za taj moćni Zapad, a da smo bez para, to da ne govori.

“Znate li da je u Bosni i Hercegovini trebalo biti ubijeno 100.000 ljudi, a 2 miliona raseljeno, da bi taj Zapad tek onda zaustavio rat… Pustili su da padne i Srebrenica, i iako je bila ‘zaštićena zona UN-a’, ubijeno je više od 8.300 osoba… Pustili su da se dogodi genocid. Nakon toga su pustili Karadžića da bježi 14 godina, a Ratka Mladića 16… Pa što bi onda pustili da film dobije Oscara? Koji dio puzzle ovdje nije jasan”, kazao je Duraković u svom komentaru.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitke Jasmili Žbanić i ekipi filma “Quo vadis, Aida?”.

Džaferović upućuje iskrene čestitke Jasmili Žbanić i ekipi filma “Quo vadis, Aida?” na ovom izuzetno uspješnom projektu.

“Sama činjenica da je ovaj film snažno obnovio interes međunarodne javnosti za genocid u Srebrenici predstavlja izuzetno važnu stvar za zaštitu istine o ovom zločinu”, dodaje.

Reklama