Manekenka sa invaliditetom koja ruši sve predrasude: Sa pet godina izgubila obje ruke i nogu

Victoria Salcedo (23) iz Ekvadora sa pet godina izgubila je obje ruke i nogu, kada je preživjela strujni udar.

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Nezgoda se dogodila 11. novembra 2001. godine. Victoria se igrala u svojoj sobi i metalnom šipkom slučajno dodirnula žicu pod visokim naponom.

Strujni udar izazvao je opekotine trećeg stepena, tako da su doktori morali da joj amputiraju obje ruke i lijevu nogu. 

Odrastajući samo sa jednom nogom i bez ruku, Victoria je prvo morala ponovo da uči sve osnovne zadatke.

Svoj jedini ud naziva “čarobnom nogom”, jer joj omogućava da ponovno stekne nezavisnost. Poslije nesreće, ugrađene su joj dvije proteze umjesto ruku, ali ih nikad nije voljela. Kako je rasla, bilo joj je teško da razvije svijest o tome da se razlikuje od drugih.

Ovoj izuzetno samouvjerenoj i uspješnoj djevojci najteže je da prihvati predrasude o njoj zbog fizičke različitosti.

“Razmišljala sam puno o tome šta bih prvo uradila da imam ruke. Ali, znam da je to nemoguće, tako da me takve misli više ne muče”, kaže Vikcoria.

I pored invaliditeta, ova mlada djevojka odlučila je da se prijavi na takmičenje za Miss Ekvadora i sruši sve predrasude. Na taj način želela je da pošalje poruku i podigne glas za sve one koji sumnjaju u sebe.

Uprkos naporima, Victoria nije uspjela da se plasira među 10 finalistkinja za Miss Ekvadora, međutim, svojim pojavljivanjem ova djevojka je uradila mnogo više od toga. 

Naime, inicirala je razgovore vezane za osobe sa invaliditetom i snom da i one jednog dana budu krunisane.

“Najmoćnije oružje koje ljudsko biće ima je otpornost i sposobnost da se prilagodi novim okolnostima i izvuče samo najbolje iz svake situacije”, poručuje Victoria i dodaje:

“Sve je u stavu prema životu i vjerovanju u sebe. Ja sam žena sa snovima i ako ne uzmem stvar u svoje ruke, niko to neće uraditi umjesto mene”.

Ovu lijepu, samosvjesnu i hrabru djevojku ništa neće spriječiti u ostvarivanju ciljeva, a kako je najavila na društvenoj mreži Instagram, tek sad je sigurna da joj niko neće stati na put.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img