MISTERIOZNO: Sjeverni pol klizi ka Sibiru

Naučnici upozoravaju da se Zemljin magnetski Sjeverni pol počeo kretati tako velikom brzinom da moraju hitno ažurirati karte koje koriste elektronički navigacijski sustavi...Istraživači kažu kako se kreće 'neobično velikom brzinom od oko 50 km godišnje'. Istraživači diljem svijeta pokušavaju ažurirati globalne modele na koje se oslanjaju GPS navigacijski sistemi.

Istraživači kažu da se magnetski Sjeverni pol pomiče od Kanade prema Sibiru. Takozvani Svjetski magnetski model, WMM, temelj je savremene navigacije, od sistema koji upravljaju brodovima na moru do Googleovih mapa na pametnim telefonima. Najnovija verzija modela izašla je 2015. i trebala je trajati do 2020. godine. Međutim, naučnici kažu da se magnetsko polje mijenja tako brzo da moraju hitno popraviti model!

Mapa je trebala biti ažurirana 15. januara, ali je zbog neradnih dana emeričke administracije sve odgođeno do kraja mjeseca.

Magnetsko polje u stalnom je pokretu. Sjeverni pol luta toliko da bi se svakih nekoliko stotina hiljada godina kazaljka kompasa mogla okrenuti prema jugu umjesto prema sjeveru. 'Ta se pogreška stalno povećava', rekao je Arnaud Chulliat, geomagnetičar sa sveučilišta Boulder, novinarima časopisa Nature.

Promjene su uočili i sateliti Europske svemirske agencije. Phil Livermore, britanski geomagnetičar sa sveučilišta u Leedsu, izjavio je na sastanku američkih geofizičara kako se čini da položaj sjevernog magnetskog pola reguliraju dva krupna magnetska polja, jedan ispod Kanade i jedan ispod Sibira. 'Reklo bi se da ovaj sibirski pobjeđuje', zaključio je Livermore.

Naučnici su posljednjih godina predviđali da bi se Zemljino magnetsko polje moglo preokrenuti; da bi sjeverni pol mogao postati južni, a južni pak sjeverni. Takav događaj mogao bi imati katastrofalne posljedice, uništiti globalnu električnu mrežu i život na površini planeta izložiti većim količinama sunčevog zračenja.

Iako se ranije mislilo da se ti preokreti odvijaju u intervalima dugima stotine tisuća godina, nedavno istraživanje pokazuje da bi nam se to sad moglo dogoditi u samo nekoliko vijekova...

Ipak, naučnici se nadaju da se to neće dogoditi tako skoro, te da ćemo uspjeti izmislit tehnologiju koja će biti otporna na ove događaje.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.