Monetovi 'Stogovi sijena' prodani za rekordnih 110.7 miliona dolara

Jedna od nekoliko slika proslavljene serije Claudea Moneta "Stogovi sijena" prodana je za 110.7 miliona dolara na dražbi u New Yorku, srušivši raniji rekord za najviše plaćen impresionistički rad, priopćila je dražbovna kuća Sotheby's.

Ulje na platnu naslovljeno "Meules" i dovršeno 1890. je prvi impresionistički rad koji je donio više od 100 miliona dolara na dražbi, navodi se u priopćenju.

Postignuta cijena je isto tako rekordna za neki rad Moneta, koji je utemeljio francuski impresionizam i umro 1936. u 86 godini. Sedam ponuditelja borilo se osam minuta za "Meules" prije nego je dosegnuta konačna cijena, rekla je dražbovna kuća koja nije objavila ime kupca, prenosi Hina.

"Meules" je jedna od 25 slika u seriji koje predstavljaju stogove požnjevene pšenice koje je pripadalo Monetovou susjedu u Givernyju u Francuskoj. 

Sotheby's je rekao da su sliku kupili bogati pripadnici višeg društva iz Chicaga izravno od Monetovog prodavača slika 1890-ih i ostala je u obitelji sve dok je nisu kupili na dražbi 1986. sadašnji prodavači za 2.53 miliona dolara.

Prodaja 55 impresionističkih slika i djela moderne umjetnosti donijela je nešto manje od 350 miliona dolara, a sljedeća po visini cijene bila je slika Pabla Picassoa koja je otišla za 20.7 miliona dolara.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.