Muriz Memić: Šest godina govorimo da je snimak sa hotela “Crystal” izbrisan

U nastavku suđenja Zijadu Mutapu i ostalima u predmetu "Dženan Memić", danas su svjedočili vještaci iz SIPA-e i FUP-a koji su potvrdili da je nestao dio snimka videonadzora hotela "Crystal" na Ilidži, a koji se odnosi na 8. februar 2016. godine.

0

Vještak Irhad Kos kazao je da je nakon izvršene simulacije utvrđeno da nestanak struje u hotelu nije mogao utjecati na nestanak dijela snimka, te da je u pitanju bio vanjski faktor. Vještak Mladen Stupar iz FUP-a je izvršio vještačenje za Kantonalno tužilaštvi u Sarajevu u kome je utvrdio da je dio snimka videonadzora namjerno izbrisan.

U obraćanju novinarima Muriz Memić je kazao da su vještaci rekli ono što su oni već znali.

– Mi već šestu godinu dokazujemo da snimak ne može biti izbrisan nestankom struje, snimak je namjerno izbrisan, to su vještaci utvrdili. Neki ljudi su sebi dali za pravo, uništavaju svoje porodice, prodaju očev imetak, pa otac digne ruku na sebe, pa taj čovjek se sad pita u ovoj državi može li zaposlit, može li šta uradit, takvi vladaju ovom državom. Zna ovaj kome ja to poručujem. Ali evo bitno je da ne odustajemo, dolaze novi vještaci, mi od početka govorimo istinu i idemo do kraja sigurno.

– Čuli smo od vještaka da je Dalida Burzić imala vještačenje tada već u aprilu 2016. godine u kojem je rečeno da je namjerno obrisan snimak i ništa nije poduzela, a znamo šta je drugo poduzela. 

Emir Mehmedagić i Amir Šalaka inspektori MUP-a Kantona Sarajevo su meni došli pred kuću i rekli da ih je iz hotela istjerao Alija Budnjo, da im nije dao snimke, a o tome kasnije nisu htjeli svjedočiti. 

Svjedočio je ovdje poslije Emir Mehmedagić i molio tužioca da ga ne pita za kontakte sa mnom. Znači oni su prvi rekli da su istjerani iz hotela pa su naknadno došli da izuzmu snimke i vidimo kako su nestali snimci – kazao je Muriz Memić.

akon pretresa u predmetu “Džena Memić”, advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić kazao je da je vještak koji je zaposlen u Federalnom MUP-u Mladen Stupar potvrdio da su videosnimci sa hotela “Crystal” koji su nestali, obrisani namjerno. 

– Ono što je zabrinjavajuće pošto ja tu gledam mnogo širu sliku, a ne ono što ste vi danas gledali u sudnici je to da smo mi to gledali prije četiri ili pet godina, to su neke stare stvari za nas, ništa novo. Da krenemo od svjedoka, svjedoci su u nekim situacijama bitni za nastavak istrage. Ono što je mene frapiralo bilo je pitanje jednog od branilaca da ne navodim ime u smislu: „Pa zar je istraga u ovom predmetu još uvijek u toku“? Dakle, to je frapantno. 

Stanovište Evropskog suda za ljudska prava a i naš zakon u ličnom postupku je poprilično jasno. Podizanjem i produživanjem optužnice početkom glavnog pretresa ne okončava se službena istraga. Tužilac je tu da prati sve ono što je bitno da otkriva nove detalje i to je ono i što se dešava u ovom predmetu, istraga je još uvijek u toku. To treba da zna svaki advokat i onaj koji postupa pred Sudom – kazao je Feraget. 

Rekao je da je dosta novih momenata. 

– Čuli smo i pitanje uvaženog predstavnika Vijeća da li je računar možda u silikonskoj dolini i odgovor tužioca Čampare da je tamo negdje na vještačenju. Dakle, to su su sve legitimna sredstva, to su oni adekvatni koraci koji nas vode do ubica Dženana Memića i do onih koji su pokušali da zataškaju ovo ubistvo. 

Reklama