Muzička akademija u Sarajevu i Muzikološko društvo FBiH organizuju Međunarodni simpozij "Muzika u društvu"

Muzička akademija u Sarajevu i Muzikološko društvo FBiH organizuju Međunarodni simpozij "Muzika u društvu" u periodu od 25. do 27. oktobra 2018. najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Simpozij će ove godine okupiti 55 učesnika iz devet zemalja na 18 sesija, a predstavlja istraživanja iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i pedagogije u kontinuitetu stalne misije sistemskog i kritičkog promišljanja pitanja muzike u društvu. 

Uz radne sesije, predavanja i radionice koje će se održati na Muzičkoj akademiji, Muzikološko društvo organizira tri koncerta kojim se predstavljaju ostvarenja stvaralačke prakse bh. muzike.

Prvi od njih je solo recital kompozitorice i flautistice Hanan Hadžajlić, predstavnice nanovije generacije bh. kompozitora - Flutrification - recital za ozvučenu flautu/basflautu, traku i TransFlute modularne sisteme, koji će se održati na Otvorenoj sceni Obala Akademije scenskih umjetnosti u srijedu 24. oktobra u 20 sati.

Drugi koncert je posvećen bh. kompozitorstvu 21. stoljeća, kojim se po prvi put umjsto historijskog pogleda daje fokus na aktuelno stvaralaštvo, tj. djelovanje autora koji su "među nama".

Koncert Inter nos, dakle, predstavlja djela savremenih bh. kompozitora među kojima su Belma Bešlić - Gal, Ivan Čavlović, Hanan Hadžajlić, Asim Horozić, Igor Karača, Živko Ključe, Dino Rešidbegović, Ališer Sijarić i Dario Vučić

Ovaj koncert će se održati na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u srijedu 25.10. u 19:30, a nastupaju Suzana Bevanda - Sijarić, klavir, Hanan Hadžajlić, flauta, Sakib Lačević, flauta, Azra Medić, klavir, Mirna Milkota, flauta, Dragan Opančić, klavir, Sonja Radojković, klavir, Dino Rešidbegović, modularni sintatizator zvuka, Belma Šarančić - Nahodović, harmonika i Vedran Tuce, klaniret.

Posljednji koncert je posvećen bh. tradicijskoj muzici, Ansambl Etnoakademik predstavlja ostvarenja bh. muzičke tradicije u Svečanoj dvorani Rektorata u Sarajevu, u petak 26.10.2018. u 19 sati. 

Ovaj koncert će slijediti predavanje ugledne etnomuzikologinje Razie Sultanove, profesorice na Cambridge University, Ne-rusko lice Rusije: muzika, omladina i migracije u post-sovjetskoj državi, koje počinje u istoj dvorani u 18 sati.

Informacije o programu i sadržaju su dostupne na web i Facebook stranici Muzikološkog društva FBiH, kao i maila info@muzikolosko-drustvo.ba te telefona +387 62 971 174.

Ulaz na sve programe simpozija je besplatan.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.