Na Zemlju stigla prva panoramska fotografija s Marsa

NASA-in rover "Perseverance" poslao je na Zemlju prvu panoramsku fotografiju visoke rezolucije sa površine Marsa snimljenu 21. februara koristeći kameru "Mastcam-Z".

0

Fotografija koja pokriva pun krug sastavljena je od 142 slike i prikazuje pustu oblast sa geološkim formacijama, uključujući stijenu sa usjecima od vjetra i ivicu kratera Jezero, gdje se rover spustio prošle sedmice

2NASA je saopćila da će moderna kamera pomoći naučnicima da ispitaju atmosferske uslove u krateru i identifikuju sa daljine vrste stijena i sedimenata koje treba ispitati uz pomoć roverovih instrumenata.

Jim Bell, istraživač sa Univerziteta Arizona, koji predvodi operaciju sa kamerom “Mastcam-Z”, rekao je da slika potvrđuje da se rover spustio na idealnom mjestu, prenijela je agencija DPA.

“Perseverance” je putovao svemirom blizu sedam mjeseci poslije lansiranja na Floridi.

Naučnici se nadaju da će u krateru Jezero pronaći dokaze da su u prošlosti na Marsu postojali mikrobi. Mars je imao vodu na površini prije više milijardi godina, a na tome je zasnovana pretpostavka da je na planeti možda postojao i neki oblik života.

NASA-in rover Perseverance će najmanje dvije godine istraživati površinu Marsa, njegovu geologiju i klimu, a sakupiće i uzorke stijena i tla.

Reklama