Najavljena prva komercijalna misija u svemir: Putovanje će koštati 55 miliona dolara po osobi

Kompanija Axiom Space iz Houstona je najavila prvi komercijalnu misiju u svemir u kojoj će četiri civila otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu

0

.Misijom nazvanom Ax-1 će upravljati kompaija Axiom Space, a u njoj će kao komandant učestvovati bivši astronaut američke svemirske agencije NASA Michael Lopez-Alegria, koji je ujedno i potpredsjednik pomenute kompanije. Funkciju pilota obavljat će američki biznismen Larry Connor.

Putovanje na ISS će koštati 55 miliona dolara po osobi, a lansiranje kapsule Crew Dragon, koju je proizvela kompanija SpaceX, neće biti obavljeno prije januara 2022. godine.

Kanadski investitor i filantrop Mark Pathy te njegov izraelski kolega Eytan Stibbe će biti specijalisti misije.

Sva četvorica će vrijeme u svemiru provoditi u američkom dijelu ISS-a gdje će se zadržati osam dana i provesti istraživanje finansirano privatnim sredstvima.

Lopez-Alegria je posljednji put bio na ISS-u 2007. godine, a tokom svoje dvadesetogodišnje misije je obavio četiri svemirske misije. Ako sve prođe prema planu, postat će prva osoba koja je bila komandant civilne i privatne svemirske misije. Connor će postati prvi pilot privatne svemirske misije u svemir.

Bivša NASA-ina astronautkinja Peggy Whitson bit će rezervni komandant misije.

Kompanija Axiom Space je osnovana 2016. godine te namjerava nuditi privatne i nacionalne letove u svemir dva puta godišnje, a taj broj bi se mogao povećati.

Američki Kongres želi “penzionisati” ISS do kraja 2030. godine, a NASA je zadužila pojedine kompanije da naprave “privatni hotel” za svemirsku stanicu koji bi se mogao spojiti sa strukturom najranije 2024. godine.

Kompanija Axiom Space je među onima koji razvijaju “svemirski hotel”, a njegovi segmenti će se odvojiti kada ISS završi svoju službu.

Reklama