Najstarija žena u Srbiji umrla u 109. godini: Promjenila je 8 država i preživjela dva svjetska rata

Najstarija žena u Srbiji, Nadežda Pavlović Nada preminula je prošle noći u Beogradu. Do posljednjeg dana ostala je nasmijana, kažu oni koji su je poznavali.

0

Posljednjih nekoliko godina nije mogla da izlazi, ali joj je kuća uvijek, kako oni koji su provodili vrijeme s njom, uvek mirisala na mladost, ljepotu i pozitivnu energiju.

Inače, Nada je početkom godine proslavila 109. rođendan. Rođena je u Kraljevini Srbiji, promjenila je osam država, preživjela dva svjetska rata, od malih nogu se bavila sportom, drugovala sa čuvenom Desankom Maksimović, a posljednje četiri i po decenije se skrasila u centru Beograda, odnosno na Vračaru.

Decenijama je baka Nada ustajala u 6.00, a na počinak odlazila u 21.00. Dan je počinjala osvježenjem i doručkom, uz obaveznu popodnevnu dremku, a zatim gledanje televizije ili primanje posjete do vremena za spavanje.

O ishrani nikada nije vodila računa, uvek je voljela da uživa u slanim i slatkim specijalitetima. Nije pušila i pila, kako je rekla jedino je prije šest godina zaradila povredu kuka, a imala je probleme s visokim pritiskom.

Od malih nogu se pridružila sokolskom društvu, a ljubav prema atletici i gimnastici njegovala je čitavog života. Sa vježbanjem je nastavila čak i u drugom vijeku svog života, pa je uzimala oklagiju za vježbanje i strunjaču za pod.

Do prije par godina najstarija Beograđanka je skoro svakodnevno vozila sobni bicikl, ali doktorka joj je zabranila zbog površinskih kapilara i masnog tkiva. Često bi zaboravila na vrijeme, pa je vozila i preko 30 minuta.

Baka Nada je duže od četiri decenije bila u zasluženoj penziji, a nekada je radila kao nastavnica njemačkog i srpskog jezika, pa ne čudi njena strast prema čitanju i književnosti.

Baka Nadežda je iza sebe ostavila unučiće i praunučiće, koji žive po Srbiji ili u inostranstvu, a sa njima je ponajviše bila u kontaktu putem Vibera, mada nikad nije krila da voli da koristi tablet.

Pored čitanja baka Nadežda je bila i ljubitelj muzike. Od muzike je najviše volela da sluša klasiku.

Reklama