Nakon godinu dana otkrivena tajna o spašavanju dječaka iz pećine

Trener i devet mladih tajlandskih fudbalera obilježili su danas maratonom godišnjicu od akcije međunarodnog tima spasilaca u kojoj su izvučeni iz djelimično poplavljene pećine Tam Luang na sjeveru Tajlanda. Danas se ta akcija smatra čudom, a tek mesecima kasnije otkriveno je kako je to čudo izvedeno.

Cilj maratona bio je da se prikupe sredstava za poboljšanje uslova u sada popularnom turističkom pećinskom kompleksu u kojem su fubaleri bili zarobljeni pune dvije nedjelje i to uoči početka sezone mosusnkih kiša. Maraton je još jednom podsjetio na dramatične detalje akcije koju je bez daha pratio cijeli svijet.

a

Plan evakuacije

Prema prvoj veziji događaja, dečake koji nisu znali plivati plivati, ronioci su obučavali u samoj pećini kako da plivaju i rone ne bi li ih izvukli na površinu, ali tek početkom ove godine britanski istraživački novinar Liam Cocraine otkrio je da je to bila laž.Naime, kako je Cocraine utvrdio, ronioci su i sami znali da to nije moguće, iako su roditelje dječaka ubjeđivali da će biti tako. Oni koji su bili u pećini, znali su da dječaci koji nikada nisu ronili i plivali prije toga ne mogu tako neiskusni da se provuku kroz opasne tunele i da je jedini način bio je da im daju sedative, uspavaju ih i stave im maske sa kiseonikom da bi ih iskusni ronioci izvukli napolje.

a

Ključno je bilo da maske čvrsto prijanjaju da ne bi spale, zbog čega je postojao problem sa veličinom maski. Iako ih je bilo na desetine, većina je pravljena za odrasle. Samo četiri bile su za decu, ali pitanje je bilo da li i one odgovaraju za najmlađe dječake.

Problem su bili i sedativi. Da bi uspavali dečake morali su da pozivu specijaliste. Izbor je pao na dva iskusna ronioca iz Australije - anesteziologa doktora Richarda Harrisa (poznatog kao doktor Hary) i njegovog prijatelja doktora Craiga Chalena, penzionisanog veterinara.

Kokteli lijekova

Za doktora Haryja, ključno pitanje koji koktel lijekova je pravi. Kako ovakva operacija nikada nije bila sprovedena, ni doktor nije mogao da se osloni na već postojeće preporuke. Odlučio je da dečacima da prvo da tabletu anksiolitika Ksanaksa, da ih oslobodi straha, zatim injekciju ketamina u nogu (pet miligrama po kilogramu) da ih uspava. Ketamin deluje brzo, ali traje samo sat vremena, zbog čega bi u toku akcije ronioci morali da im ponovo ubrizgaju već spremljene injekcije.

a

Treći lijek koji su dječaci dobili također je ubrizgan u nogu i reč je o atropinu, čija je funkcija da smanji proizvodnju pljuvačke od koje bi mogli da se udave. Dokotor Hary nije bio siguran da će koktel lekova koji je spremio biti delotvoran. Kasnije je priznao da je čak u jednom trenutku pomislio da su šanse da uspe nula. Čak i oni optimističniji očekivali su da neće izvući sve dječake, čak procjene su bile da bi pet dječaka moglo da umre.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.