Naslovnica Vijesti Regija Nakon odluke predsjednice Osmani, Biden poručio: Kosovo je u srcu cijele moje...

Nakon odluke predsjednice Osmani, Biden poručio: Kosovo je u srcu cijele moje porodice

Predsednik SAD Joe Biden zahvalio je kosovskoj predsednici Vjosi Osmani na posthumnom odlikovanju njegovog sina, navodeći da je Kosovo u srcima svih članova njegove porodice.

0

Povodom odluke Vjose Osmani da posthumno dodeli medalju Bidenovom sinu Beau, za njegov doprinos napretku Kosova, Biden je rekao da je to za cijelu njegovu porodicu „velika čast“ i da im „mnogo znači“.

„Beau se zaljubio u Kosovo, gdje je otišao dobrovoljno prije 20 godina, da podrži nezavisnost Kosova i vašu novu demokratiju i iznad svega vladavinu prava. Kosovo je u to vrijeme imalo svježe rane od rata i decenija totalitarne vladavine“, kazao je Biden.

U danas objavljenoj poruci koja će biti emitovana u nedelju, na ceremoniji dodjele medalje, Biden je rekao da je Beau još prije 20 godina „bio u stanju da vidi šta se sve može učiniti“ na Kosovu i da je „budućnost moguća“ za Kosovo.

„On je mogao da vidi da je budućnost moguća za vašu ponosnu zemlju, zato je bio toliko posvećen obezbjeđivanju temeljnih istraga ratnih zločina. Želio je da pomogne Kosovu da izgradi fer pravosudni sistem, sposoban da donese pravdu i pomirenje, nakon perioda u kojem je (nekadašnji lider Srbije) Slobodan Milošević bio okrutan prema zemlji“, kazao je američki predsjednik.

Naveo je i da prihvatanjem medalje u ime svog sina „želi da ukaže na nevjerovatan napredak koji je Kosovo postiglo u posljednjih 20 godina“.

„Još ima posla koji treba uraditi, u borbi protiv korupcije, na zaštiti prava etničkih i vjerskih manjina, u izgradnji pozitivnih odnosa sa susjednim državama i na jačanju ekonomskog razvoja. Uvjeravam vas da će SAD ostati pouzdan partner Kosova“, dodao je Biden.

On je rekao i da je cijela porodica Biden bila „duboko dirnuta“ odlukom vlasti u Prištini da put u blizini baze Bondstil nazove po Beau Bidenu 2016. godine, godinu dana poslije njegove smrti.

Beau Biden, državni tužilac u saveznoj državi Delaver, umro je 2015. u 47. godini, od tumora na mozgu.

Na Kosovu je bio 2001. godine kako bi pomagao u uspostavljanju pravosudnih institucija i vladavine prava. Na ceremoniji u nedjelju, čiji je domaćin Osmani, medalju će preuzeti američki ambasador u Prištini Filip Kosnet. Popularni kosovski pjevač izvešće pjesme benda „Coldplay“, jednog od omiljenih Beau Bidena, navodi američka televizija NBC.

Exit mobile version