NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO: Premijera baleta “Uspavana ljepotica” 23. aprila

Nepuni mjesec nakon operne premijere “La boheme”, u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) će 23. aprila premijerno biti izvedena predstava klasičnog baleta Petra Iljiča Čajkovskog “Uspavana ljepotica” u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića iz Splita.

U predstavi igraju solisti i ansambl baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, zajedno sa nekoliko gostujućih solista iz Hrvatske i Srbije te uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović.

Zadnja predstava “Uspavana ljepotica” na repertoaru NPS bila je 1956. godine u postavci Franje Horvata.

Direktor NPS Izudin Bajrović na press konferenciji je kazao da se radi o jednom od najznačajnijih i najzahtjevnijih djela u baletskoj umjetnosti.

– Naš ansambl, naizgled nejak, pokazao je da ima snage da se uhvati u koštac sa najzahtjevnijim djelom svjetske baletske literature. Nadam se da će to prepoznati i naša publika. Naravno, morali smo se pojačati na onim mjestima na kojim nemamo svog kadra, pa će dio ansabla na predstavi činiti i gošća Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) iz Splita Bojana Lipovšćak te Igor Pastor iz Srbije – kazao je Bajrović.

V.d. umjetničkog direktora baleta NPS Belma Čečo-Bakrač rekla je “da je put do realizacije ove predstave bio dug, te da se krenulo ni od čega”.

– Drago mi je da se cijeli tim saradnika, nekih novih mladih lica, okupio oko premijere. Postaviti balet u tri čina nije mala stvar i u tom kontekstu naša kuća može biti sretna i zadovoljna da u današnje vrijeme stvaramo i radimo kao najveće pozorišne kuće, ne samo u regiji već i u svijetu. Čajkovski je po drugi put u dvije godine na našem repertoaru. Publika će 23. i 24. aprila na našoj sceni imati priliku da vidi plejadu mladih umjetnika, koji su proteklih sezona stasali i dobili zahtjevne solističke i minisolističke uloge. Baz obzira na trenutne poteškoće, moramo gajiti jednako i klasični i moderni repertoar, to je naša dužnost jer smo jedini balet u državi – kazala je Čečo-Bakrač.

Ona je dodala da su kostimi za predstavu ovom prilikom posuđeni od HNK Split.

Koreograf Dinko Bogdanić, vrhunski baletski umjetnik, plasač i pegadog, kazao je da su u NPS pored određenih problema, “uspjeli napraviti predstavu u tri čina sa prologom, sa tri i po sata muzike”.

– U Sarajevo sam došao da se zahvalim za sve one divne dane koje samo imao u prošlosti, kada sam ovdje gostovao kao mladi plesač. Postoji jedna divna umjetnička veza između ansambla sarajevskog baleta i mene osobno. “Uspavana ljepotica” je veliki zadatak koji smo prilagodili našim mogućnostima i plesačima. Napravili smo jedan lijepi događaj i publika će imati priliku da vidi ono što smo radili u zadnja dva mjeseca – kazao je Bogdanić.

Prva repriza klasičnog baleta Petra Iljiča Čajkovskog “Uspavana ljepotica” najavljana je za srijedu, 24. aprila.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.