NASA lansirala megaraketu na Mjesec, njen let može se pratiti uživo

Nakon dva neuspjela pokušaja NASA je uspjela lansirati svoju novu megaraketu Artemis 1 s floridskog Cape Canaverala na Mjesec, manje od sedam dana nakon što je golemi stroj izdržao nalete snažnog uragana.

0

“Motori izgledaju dobro”, rekli su iz NASA-e nešto više od 5 minuta nakon lansiranja rakete koja putuje brzinom od skoro 10 hiljada km/h (9655 km/h).

Misija Artemis 1, šestosedmični probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu kani uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju, kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.

Riječ je o testnom prvom putovanju goleme dvostupanjske rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade. Premda na brodu neće biti ljudi, Orion će nositi simuliranu tročlanu posadu – jednu mušku i dvije ženske lutke – opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tokom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina.

Nazvan po Apolonovoj sestri blizanki iz starogrčke mitologije, novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesečevo tlo.

Reklama