Naučnici “oživjeli” lice žene koja je umrla prije 5.700 godina

Kada su 2017. godine arheolozi iskopali skelet žene okružen školjkama, nisu znali mnogo o njoj, ali uz pomoć modernih tehnologija uspjeli su da rekonstruišu njeno lice.

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Tokom iskopavanja na neolitskom lokalitetu Guar Kaphu koji se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Malezije, naučnici su 2017. godine našli skelet ženske individue o kojoj se malo toga zna.

Međutim, iako je njen identitet misterija oni su riješili da rekonstruišu lice pokojnice i pruže uvid u to kako su nekada izgledali stanovnici ovog dijela svijeta.

Skelet “Žene iz Penanga” je bio jedan od 40 ekshumiranih – koji su iskopani u nekoliko arheoloških kampanja – a radiokarbonsko datiranje školjki koje su se nalazile razbacane oko nje je otkrilo da je živjela tokom neolita u periodu od prije oko 5.700 godina.

Naučnici 'oživjeli' lice žene koja je živjela prije 5.700 godina

Stručnjak za grafiku Cicero Moraeš je objasnio kako je zajedno sa istraživačima sa USM-a radio na aproksimaciji njenog lica uz pomoć kompjuterske tomografije kojom su skenirali dobro očuvanu lobanju žene i 3D slika savremenih Malezijaca.

On dodaje da su na osnovu procjene istrošenosti zuba i šavova na lobanji istraživači utvrdili da je ona najvjerovatnije preminula u starosnoj dobi od oko 40 godina.

Nakon skeniranja lobanje, Moraeš je na virtuelnu površinu glave postavio markere do kojih je došao na osnovu statističkih studija sprovedenih na modernim populacijama. Potom je primijenio niz unakrsnih podataka na osnovu kojih je dobijena ideja kako bi njeno lice moglo da izgleda.

Potpuni proces rekonstrukcije trajao je nekoliko mjeseci, a ostalo je još da se odredi pigmentacija i stilizuje kosa. Priča o ženi za koju se ne zna šta je mogući uzrok smrti, a koja je sahranjena u ispruženom položaju s prekrštenim rukama u jami za otpatke je na ovaj način makar malo rasvijetljena. Takođe, arheolozi ističu da su u njenom grobu pronašli predmete kao što su keramičke posude i kameni alat – što ukazuje da je ona uživala visok položaj u svojoj zajednici.

Nalazi su objavljeni u časopisu Applied Sciences, piše National Geographic.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img