Naučnici razvili solarnog kiborg žohara na daljinsko upravljanje

Japanski naučnici su uspjeli razviti solarnog kiborga, odnosno robotskog žohara kombinacijom elektronike i pravog insekta, kojim je moguće upravljati na daljinu.

0

Zahvaljujući veoma tankim solarnim ćelijama, žohar se može puniti dok je u pokretu.

Cilj projekta je stvaranje “vojske korisnih kiborg žohara”.

“Uređaji koji se postavljaju na tijelo i prikupljaju energiju ključni su za širenje dometa aktivnosti i funkcionalnosti kiborg insekata”, rekao je naučnih Kenjiro Fukuda.

Insekti se mogu kontrolisati propuštanjem struje kroz npr lijevu stranu tijela, što remeti pokrete nogu na toj strani, dok noge na desnoj strani funcionišu nesmetano, a na taj način kiborg žohar skreće. Ovaj proces zahtijeva energiju, a dosad je bilo teško pronaći način za prikupljanje energije bez preopterećivanja koje znatno umanjuje mobilnost.

Problem je riješen solarnih panelima koji se savijaju kako bi odgovarali obliku tijela žohara.

“Horde” kiborg žohara bi se mogle korisiti u različite svrhe, a prije svega bi se mogli slati na mjesta gdje ljudi nemaju pristup. Mogli bi se koristiti u misijama potrage i spašavanja tako što bi pretraživali ruševine i pronalazili preživjele, a također bi mogli istraživati mjesta pogođena katastrofama gdje postoji velika opasnost po ljude.

Naučnici su pronašli najbolji mehanizam za pričvršćivanje solarne ćelije za abdomen žohara, a to je učinjeno na način da se osiguraju njegovo nesmetano kretanje i felskibilnost, kao i mogućnost ispravljanja ukoliko padne na leđa. Zbog toga se koriste solarne ćelije debljine samo četiri mikrona, koje se u linijama pričvršćuju za abdomen.

Solarne ćelije omogućavaju punjenje elektronike na sunčevoj svjetlosti pa se kiborg žohar može kretati duže bez potrebe za povratkom u stanicu za punjenje.

Ovo još uvijek nije finalna verzija kiborg žohara jer su mu potrebne još neke komponente poput transmitera i kamere.

Fukuda je rekao da će ove komponente u početku vjerovatno biti niske rezolucije i spore, ali će to ipak biti dovoljno za obavljanje zadataka.

Reklama