Neće biti snimanja "Povratka Žikine dinastije"

Izazvane su burne reakcije javnosti nakon završetka konkursa Filmskog centra Srbije, jer, kako je saopćeno, nema novca za snimanje nastavka "Žikine dinastije".

Upravni odbor Filmskog centra Srbije donio je odluku da će sa 100 miliona dinara (nešto više od 1,6 miliona KM) finansirati snimanje tri komercijalna filma, a odbijeno je devet projekata, među kojima je i "Povratak Žikine dinastije".

Nastavak nekada najgledanijeg filma u bivšoj Jugoslaviji kao autori potpisuju reditelji Milan Todorović i scenarista Milena Marković, profesorica na FDU i kćerka autora originalnog scenarija Jovana Markovića.

Komisija je izdvojila njihovu priču kao posebnu, ali su novac dodijelili drugim projektima.

- Ne mogu kazati da nisam iznenađen što komisija nije prepoznala komercijalni potencijal ovog nastavka. Ako je nešto u ovoj zemlji sinonim za komercijalni film, za film koji narod voli, onda je to svakako "Žikina dinastija" - kaže Todorović.

U top-deset najgledanijih filmova u regionu svih vremena nalaze se djela iz serijala "Žikina dinastija". Više od milion ljudi pogledalo je "Idi mi, dođi mi", "Žikinu dinastiju" i "Drugu Žikinu dinastiju".

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.