Neredi u Sjevernoj Mitrovici: Policija upala u apoteku pa došlo do sukoba s građanima

U Sjevernoj Mitrovici je trenutno u toku akcija Kosovske specijalne policije, koja je uz upotrebu šok bombe i suzavca upala u apoteku, nakon čega su nastali neredi na ulicama.

0

Kako piše Kosovo online, policija je sa četiri oklopna vozila došla iz Južne Mitrovice i upala u jednu od gradskih apoteka te u nekoliko drugih radnji, a s ciljem provjere carinskih papira o nabavci lijekova. Međutim, prije nego što su ušli u objekat bacili su šok bombe.

Kako su naveli, riječ je o sprečavanju krijumčarenja robe, a policija je i zaplijenila lijekove u apoteci.

Građani, šokirani ovakvim upadom policije na sjever, okupili su se u ulici Kneza Miloša te je blokirali, kao i raskrsnicu u blizini Tehničke škole. Okupljeni građani bacaju kamenje, a policija prema riječima očevidaca uzvraća šok bombama.

Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na automobilima koji se nalaze u blizini, najmanje jedno vozilo je zapaljeno.

Mediji prenose da se čuju glasne sirene, a navodno mobilna mreža i internet u Sjevernoj Mitrovici trenutno ne rade.

Situacija je navodno kritična i u Zvečanu.

https://blicnews.ba/u-bih-523-osobe-zarazene-koronavirusom-37-preminulih/

Poslije dramatičnih scena koje su kulminirale ranjavaljem jednog Srbina od strane albanskih specijalaca, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da se hitno sastane sa predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kako Novosti saznaju Vučić se uputio ka Raškoj gdje bi trebalo da bude organizovan sastanak sa čelnicima srpskih opština.

Prema posljednjim informacijama, jedan Srbin je upucan u Zvečanu, i on se trenutno nalazi u teškom stanju, javlja Kosovo online.

Policija Kosova je saopštila da je šest policajaca povređeno tokom policijske operacije protiv krijumčarenja robe sprovedene u Sjevernoj Mitrovici, gdje su se kriminalne grupe organizovano okupile i bacale šok bombe, ručne bombe i upotrebile vatreno oružje kako bi omele rad carinskih i policijskih službenika, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju se navodi da je policijska operacija izvedena u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice i da je u svim drugim regionima, osim u Sjevernoj Mitrovici, prošla bez problema.

Policija navodi da je do sada osam osoba uhapšeno, jedan Albanac iz regiona Peći, jedan Albanac iz regiona Prištine, tri Albanca iz regiona Južne Mitrovice, po jedan Bošnjak, Albanac i Srbin iz regiona Sjeverne Mitrovice. Svi su kosovski građani.

Zaplijenjena je i razna švercovana roba i dokazi u iznosu od stotine hiljada eura, koji služe kao materijalni dokazi, a koji su se nalazili na različitim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima itd. Policijska operacija je završena, situacija u sjevernom dijelu Mitrovice se smirila, dok se dalje policijske akcije sprovode u saradnji i koordinaciji s Carinom Kosova i pravosuđem.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas povodom upada jedinica Rosu na sjever Kosova međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozvala je međunarodnu zajednicu, KFOR i NATO da “zauzdaju” kosovskog premijera Aljbina Kuritija i ocijenila da je situacija više nego dramatična

“Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila politika koju sprovodi Priština”, istakla je Brnabić u pisanoj izjavi koju je dostavila Vlada Srbije.

Reklama