Ništa novo nakon razgovora Izetbegovića i Čovića: Postavljeni rokovi kao i mnogo puta dosad

Do kraja marta bit će formirana radna grupa, tako da, u roku mjesec dana, treba biti završeno sve u vezi s pitanjem Federacije BiH.

0

To je na početku obraćanja novinarimakazao Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) nakon današnjeg sastanka sa Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), na sastanku održanom u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

“Do aprila trebamo da završimo model na implementaciji svih presuda Europskog suda za ljudska prava“, dodao je Izetbegović.

On je komentirao i raniju izjavu “da su Hrvati manjina u BiH“.

“Hrvati su ravnopravan i konstitivni narod u BiH”, podvukao je lider SDA.

On je dodao da će treća grupa raditi na ubrzavanju Europskog puta BiH.

“Taj tim će raditi intenzivno i oni to trebaju uraditi za nekoliko mjeseci. Ujedno i ključnih 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije”, podvukao je Izetbegović.

Čović je nakon toga govorio o svim tehničkim pitanjima SDA – HDZ. I on je govorio o tri grupe. Podvukao da BiH želi kandidatski status u julu 2021. godine.

“Sva tri plana je kraj šestog mjeseca ove godine. Tada od europskih predstavnika možemo tražiti da predamo članstvo. To bi nam olakšalo i priču o vakcinama. Gajim optimizam i već idećeg tjedna ćemo ponuditi plan. Izborni zakon ćemo zavrpšiti do kraja četvrtog mjeseca. Naravno, za sve nam treba treći partner. Pratite proces i dajte nam podršku da izađemo iz zatvorenog kruga kada je u pitanju BiH, kazao je Čović.

Reklama