Njemački TUV pregledao skoro 10 miliona automobila: Ovo su najgori i najbolji

Najnovoji godišnji izvještaj donosi nekoliko iznenađenja

0

TUV je objavio najnoviji godišnji izvještaj temeljen na tehničkom pregledu oko 9,6 miliona vozila. Obuhvaćeno je 222 modela podijeljenih u pet skupina po starosti. Vozila su testirana u razdoblju od jula 2020. do juna 2021. godine kada tehnički pregled nije prošlo čak 18% pregledanih automobila. Za utjehu recimo kako je godinu prije rezultat bio gori, i to za 2%.  

Dominacija Mercedesa

Najmanje kvarova u ukupnoj konkurenciji zabilježio je Mercedes GLC (1.5%), a slijede ga B klasa (1.9%) i VW T-Roc (2%). Podsjetimo, GLC je ovu titulu osvojio i zadnje dvije godine, a konkurirao je u segmentu vozila starih do 3 godine. Dalje gledano, Audi Q2 je najmanje kvarljiv petogodišnjak, Porsche 911 u konkurenciji godinu dana starih vozila, a Audi TT kod vozila starih od osam do devet godina. 

Gledamo li po segmentima, stvari su sljedeće. Opel Karl ima najmanje kvarova u konkurenciji mikroautomobila, Audi A1 (2.9%) je najbolji mali auto, a Mercedesova A klasa kod kompakata (2.5%). U srednjoj klasi najbolji je opet Mercedes (C klasa), kao i kod MPV vozila (B klasa). 

Gledamo li po istim segmentima najgori su Hyundai i10 (6.5%), Seat Ibiza (5.4%), Dacia Logan (10.4%), Ford Mondeo (6.8%), Dacia Duster (11.4%) i Ford Galaxy (7.5%). 

Kako je udio automobila s manjim kvarovima pao na 9.1% zaključak je da su ljudi pandemijsko razdoblje iskoristili između ostalog i za bolje održavanje automobila, a u TUV-u smatraju i kako su vozila sada ipak pouzdanija. 

Očekivano, stariji automobili imaju više kvarova, pa tako kod onih starih preko 10 godina pregled nije prošlo 22.8% automobila. Primjera radi, kod vozila starih od šest do osam godina pregled je palo njih 12.4%. Inače, prosječna starost automobila u Njemačkoj je trenutno gotovo 10 godina, a prisutna je i tendencija starenja voznog parka. Dovoljno je reći kako je u 2011. prosjek bio 8.3 godine.

Reklama