Nošenje gumice za kosu oko zgloba ruke može da dovede do ozbiljnih komplikacija

Kosa nam pada po licu dok čitamo ili nam postane vruće u nekom trenutku, pa je vezivanje u rep ili punđu idealno rješenje. Upravo to je razlog zašto često nosimo gumicu oko zgloba ruke.

0
33

Ljekari savjetuju da ju ipak bolja opcija gumicu za kosu držati  u torbi ili u džepu i to iz više razloga.

Ne samo da konstantno vezivanje kose može istu da uništi, već nošenje gumice oko zgloba ruke može da dovede do ozbiljnih probleme, piše The Healthy.

Odri Kop iz Kentakija nosila je gumicu za kosu oko ruke kada je primjetila veliku crvenu izraslinu. Ljekari su otkrili da se radi o opasnoj infekciji koja zahtijeva hitnu operaciju, a kao uzrok naveli su upravo gumicu za kosu.

“Retko je dobijanje infekcije preko gumice za kosu, ali je moguće”, rekao je dr Fajzal Tavab. 

Kako do toga dolazi?

Koža je naš najveći štit u borbi protiv bakterija, a bilo kakva otvorena rana ili ogrebotina može da prouzrokuje infekciju, rekao je stručnjak za dr Adam Groper, vaskularni hirurg. 

Obična gumica neće učiniti toliko štete, ali one grublje sa šljokicama ili metalnim dijelovima mogu da oštetete kožu. Takva oštećenja su plodna podloga za ulazak bakterija i stvaranje raznih infekcija. 

Osim toga, gumice za kosu na sebi već imaju mnoštvo bakterija.

“Čak i ako je potpuno nova, gumica će imati bakterije na sebi. Ako je korištena već na kosi, imaće ih još više. Nošenjem oko zgloba, skupiće najviše bakterija”, rekao je dr. Groper.

Upozorio je i na pranje ruku zajedno s gumicom.  

“Oprali ste ruke, one će se osušiti, ali gumica baš i neće. Bakterije vole topla i vlažna mjesta što znači da će se u ovakvoj situaciji stvoriti bezbroj istih”.  

Osim toga, čvrste gumice mogu  da uspore cirkulaciju, upozorio je doktor i dodao da bi gumice za kosu trebalo češće menjati, ali i skidati sa ruke, pogotovo kad se tuširamo.

Reklama

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime